Може и да не сте се замисляли, но поздравите по света са най-различни и носят най-разнообразни послания.
Така например, ако в България най-често си пожелаваме да сме здрави (здрасти, здравей), то в Германия е въведен строг ред в поздравите: «Добро утро» се пожелава до 12.00 на обяд, «Добър ден» от 12 до 17, а след това идва «Добър вечер». В повечето европейски страни и в Америка обичайният поздрав е във формата на въпрос: «Как си?», като очакваният отговор е: «Добре» или «Нормално», след което се отвръща с аналогичния въпрос (да се отговори «Лошо» е просто неприлично, което явно не се знае от доста българи. А може би истината за нас е по-ценна от етикета:).
В Малайзия пък поздравът звучи като въпрос: «Къде отиваш?» На което се отговаря с неясното: «Разхождам се». Евреинът пожелава: «Мир вам!», а персиецът: «Бъди весел!» Гренландците просто констатират: «Хубаво време!». Удивените зулуси възкликват: «Виждам те!».
Дружеското ръкостискане е разпространено сред всички европейски народи в качеството на приветстващ жест. С този жест се показва, че в ръката ви няма оръжие и намеренията ви са чисти. Във Франция, в неофициална обстановка дори слабо познаващи се хора се целуват при среща или на прощаване, докосвайки бузите си подред и изпращайки въздушни целувки (до 5 броя).
Емоционалните латиноамериканци се прегръщат. Мръзнещите лапландци трият носовете си един в друг. Дружелюбните японци се покланят, като имат набор от три вида поклони – съвсем нисък, среден, с ъгъл около 30 градуса и лек поклон. Китайците също се покланят при среща, но с прибрани до тялото ръце. В Индия в знак на приветствие долепват дланите на ръцете си една до друга и ги притискат до гърдите си. Арабите кръстосват ръце пред гърдите си. Любопитните самоанци се подушват един друг. Загадъчните тибетци свалят шапката си с дясната ръка, поставят лявата зад ухото и леко се изплезват. Представители на редица африкански племена плюят срещнатия, като това не е знак на пренебрежение, а на много уважително отношение.
Ето и нещичко от останалите в историята обичаи: при някои индиански племена било прието да се изчака клекнал, докато идващият непознат не се приближи достатъчно, за да забележи миролюбивата поза. Понякога дори сваляли мокасините си. В Древен Египет, Монголия и Китай при среща обичайният поздрав бил: «Здрав ли е вашият добитък?» А предпазливите китайци, освен това стискали сами своята ръка като поздрав. Очевидно, така е било по-безопасно.
Съществува и празник, посветен на приветствията. От 1973 г. той се отбелязва ежегодно на 21 ноември. Празникът е бил измислен от братята американци Майкъл и Брайън Маккормак. Начинът, предложен от братята за отбелязване на празника е, да поздравите поне 10 непознати на този ден.