Оказва се, че в Третия райх са се отнасяли много сериозно към кучетата като потенциален вид оръжие. И това не е било секретна програма, тъй като сведенията за нея са събрани от учения Йен Бондесон от Университета в Кардиф, Великобритания от берлинския печат от 30-те години на ХХ в до края на Втората световна война.

Човек се опитва да установи телепатична връзка с куче. (Снимка от немската преса от 30-те години на ХХ в)

Още в началото на 30-те години на миналия век немски специалисти започнали да правят опити да научат кучетата да «говорят» и четат, а също така провеждали експерименти за установяване на телепатична връзка между хора и кучета.

Така например Ади, известен любител на кучета, мечтаел как ще дойде време, когато кучетата ще започнат ад общуват със своите стопани от СС, и поддържал специално заведение за подобни изследвания. Чиновници подбирали «особено талантливи» кучета от цяла Германия. В пресата излизали съобщения, че някои от кучетата са способни да подражават на човешкия глас, а едно от тях дори излайвало (досетете се какво) «майн фюрер» в отговор на въпроса, кой е Хитлер.

Въпросната школа за кучета носела името Tier-Sprechschule ASRA (Езиково училище за животни). Тя била основана близо до Хановер през 1930 г. и просъществувала до края на войната под ръководството на някоя си Маргарет Шмид. Сред любопитните новини за дейността на школата е и това за ерделтериера Ролф, който «говорел», натискайки с лапа специални клавиши. Всяка буква отговаряла на определен брой натискания. Ролф не просто пишел отделни думи, а разсъждавал за религията, пишел стихове, а веднъж попитал една от посетителките: «Не бихте ли могли да помахате с опашка?» Същият патриотичен пес изявил желание да отиде на фронта.

Друго куче на име Курвенал обозначавало буквите с определен брой джафкания. Вероятно е било доста изморително, особено за букви като x,y,z. Личният й биограф зафиксирал, че животното искало да гласува за Хинденбург.

Немският пойнтер Дон направо подражавал човешкия глас, говорейки: «Гладен! Дай дроб!».

Йен Бондесон пише за всичко това в наскоро излязлата си книга «Удивителните кучета».

Изтгочник: Daily Mail.