Повечето хора смятат, че човек или се ражда с дарбата да учи езици, или просто е роден без този ген. Тоест, или ви е провървяло, или сте се родили без късмет.

Според специалистите, обаче, всичко е въпрос на подход към ученето на езика, не съществува никакъв ген на езика или някакви специални индивидуални способности. Освен съвременният комуникативен подход при чуждоезиковото обучение, съществуват редица специални „механизми“ и методи, които могат да ви помогнат да научите чуждия език по-бързо и по-лесно.

Повечето възрастни хора, когато решат да започнат да изучават нов език, се озовават в еднаква ситуация: те са правили опити да изучават чужд език (най-малкото в ученическите си години), но без особен успех и са със силно предубеждение, достигащо до фрустрация относно възможността да наистина да овладеят и да използват пълноценно чужд език. Започваме една серия от кратки статии, в които ще ви запознаем с някои стари хитрости и модерни средства за бързо и лесно научаване на чуждия език.

Как да учим думи

1-03560-00_Expand_Dolch_Cards_G

Първото условие е да се запишете в някое от утвърдените училища за чуждоезиково обучение. Това е, както се казва, conditio sine qua non (лат. Условие, без което не може). Но в тази статия ще поговорим за някои от начините и хитринките, които могат да ви помогнат да усвоите по-бързо и лесно езика.

Научете правилните думи по правилния начин.

Изучаването на нов език е на първо място необходимост да научите нови думи. МНОГО думи.
Обикновено повечето хора казват, че имат лоша памет (позовават се и на възрастта си) и зарязват всякакви усилия, преди още да са се захванали сериозно с работа.
Ето един факт, което може да ви окуражи – вие съвсем не сте длъжни да знаете всички думи от новия език, за да проговорите на него. Ние не знаем всички думи дори и на родния си език. Например, в английския език, както и в повечето други, 65 процента от всеки текст се състои средно от 300 повтарящи се думи. Такъв основен набор думи съществува на практика във всеки език и обикновено носителите на езика използват именно него.

Закон на Парето

В края на XIX в. италианският икономист и социолог Вилфредо Парето, формулира едно правило, което остава в социологията под името “Правилото 80-20” или“Закон на Парето”. То гласи следното: Във всяко общество 20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите. Може да се интерпретира и по-общо: „Във всяко едно начинание 20% от вкараните ресурси в проект допринасят за 80% от изходния резултат.“  Приложен към езика Законът на Парето би гласял: „20 процента от положените усилия за изучаване на нови думи ще ви помогнат да разберете 80 процента от чутото“.

Картончета за думи

word_productionЕдна от най-ефективните техники за учене да думи е системата с „картончетата“, добре позната в езиковите гимназии. Можете да си направите (или да намерите готови) картончета с набор от най-употребяваните думи (или с думи на конкретни теми, които са важни за вас). За тази цел може да ви помогне и приложението Anki, което лесно можете да качите на смартфон или компютър. Това приложение е електронен вариант на на познатите ни „картончета“ с думи, като механизмът му на функциониране разполага и със система за повторение през определен промеждутък на думите.

Тоест, вместо да се опитвате да запомните думи, използвайки речника и повтаряйки ги една след друга определен брой пъти до втръсване, потребителят може да ги преглежда през определено време, като постепенно премахва вече научените думи.

Следва продължение…