Учени от Чикагския университет установиха, че различни духовни практики, най-вече медитацията, може да имат важен принос в оформянето на жизнения опит, който от своя страна е в основата на мъдростта, както знаем. По-малък ефект оказват някои видове физическа активност, например, балетът.

chocolate-buddhaЕкипът от психолози проучил, кой жизнен опит дава на човек усещането за мъдрост. Изследователите насочили вниманието си към различни, в това число и физически, практики. Подобно проучване за влиянието на такива дейности върху човека в този аспект не е правено досега.

Психолозите анализирали данни за 298 души. Всички анкетирани практикували една от следните четири вида активност, насочена към подобряване и укрепване на духовното и физическо здраве: медитация, техника на Александър (комплекс от упражнения, подобряващи стойката, равновесието, координацията и движението), метод на Фелденкрайз (двигателна практика, помагаща на човек да се осъзнае чрез собствените си движения) или класически балет. Анкетата включвала и въпроси, позволяващи на респондентите да демонстрират мъдрост в разсъжденията, както и установяващи нивото на тревожност и емпатия на доброволците.

Резултатите от изследването довели учените до заключението, че най-мъдри сред доброволците са тези, които практикуват различни видове медитация, а сред тях – привържениците на випасана, техника на будистка медитация.

Най-ниско ниво на мъдрост показали тези, които се занимават с класически балет. Но при по-детайлно разглеждане учените изяснили, че на този показател съществено влияе продължителността на занятията. Колкото по-дълго човек практикува балет, толкова повече той започва да показва черти, асоцииращи се с мъдрост.

Друго изследване пък случайно откри, че шоколадът прави хората по-умни. Първоначалната цел на изследването, проведено в продължение на цели 40 години от психолога Мерил Елиас, била изучаване на когнитивните способности на хората и в частност, търсене на връзка между кръвното налягане и функционирането на мозъка. На всеки пет години  1000 доброволци били подлагани на изследвания и анкета, като след време сред въпросите бил включен и такъв за хранителните им навици. И веднага се появили интересни закономерности. «Ние открихме, че хората, които консумират шоколад като минимум един път седмично, показват най-добри когнитивни способности,  отбелязва Елиас».

Установено било още, че хората, похапващи редовно шоколад, имат по-добра зрително-пространствена и работна памет, те са по- наблюдателни и внимателни, по лесно им се удават абстрактните разсъждения. Освен това, любителите на шоколада като цяло са в по-позитивно психологическо състояние.

Учените не могат да кажат точните причини за тази връзка, но предполагат , че ефектът на шоколада е свързан с въздействието му върху мозъка и по-точно — на метилксантините и флавоноидите  — природните антиоксиданти, които са известни със свойствата си да укрепват сърдечносъдовата система.

Източник: ScienceDaily; The Independent