Само 30 минути на ден под светлината на ярка лампа са достатъчни за да се справите със сезонната депресия, твърдят учени от Университета във Върмонт, САЩ.

feather-illusion-light-wing-woman-Favim.com-224086Към края на есента и началото на зимата мнозина започват да се оплакват от умора и депресивни настроения. Според учени, това се дължи на недостатъчната дневна светлина, но проблемът има много просто решение. Справянето с депресията е възможно с помощта на светотерапия, изясниха в хода на експеримент с участието на 177 пациенти в рехабилитационна клиника изследователи от Университета във Върмонт, САЩ. Също така, ефективна се оказала и когнитивно-поведенческата терапия.

Ежедневно в течение на шест седмици доброволците сутрин, веднага след събуждане, се нагрявали в течение на 30 минути под ярката светлина на специални лампи. Паралелно с това други пациенти два пъти в седмицата преминавали през 50-минутна когнитивно-поведенческа терапия, която включвала настройване на позитивно мислене и излизане от социалната изолация.

Учените констатирали, че и първият и вторият способи помогнали на пациентите и облекчили симптомите им. През следващата година депресията се повторила само при 46% от участвалите в сеансите със светлинна терапия и при 27% от хората в групата, с която била проведена когнитивно-поведенческа терапия.

«Когато се стъмва рано и картината наоколо е толкова тъжна, е лесно да изпаднеш в униние. Малко «слънце», та било то и изкуствено, може да се превърне в добро лекарство срещу сезонната депресия. Този прост способ помогна на нашите пациенти да преборят тъгата», обяснява ръководителят на изследването професор Кели Рохан.

Източник: The Daily Mail