Страничният ефект от филмчето  „Замръзнало кралство “ е твърде любопитен – всички поискаха да посетят приказната Норвегия.

324513451

Село Гудванген на брега на фиорда Нерьой.

След излизането на анимационния филм на Дисни „Замръзнало кралство“ (Frozen) все повече хора започнаха да се интересуват от норвежките туристически дестинации.  Няколко туристически сайта съобщиха за силно повишен интерес към семейния отдих в Норвегия. Все повече търсения се отчитат, например, за Нерьой фиорд – изключително красив фиорд, намиращ се в община Еурлан, окръг Согн ог Фюран. През 2005 година той влиза в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Дължината на фиорда е около 17 километра, а най-тясното му място е само 300 метра. Наоколо се извисяват отвесни скали с височина, достигаща 1 700 метра, а по бреговете на Нерьой фиорд може да се видят малки селца. Едно от тях е село Гудванген.

След като изгледали анимационното филмче, много родители поискаха да заведат децата си в истинската приказка, на мястото, приличащо на замъка Арендел (дом на сестрите Анна и Елза – главните героини във филма).

По думите на притежатели на туристически интернет сайтове, през 2014 година е бил поставен истински рекорд по търсения на места за зимен отдих в Норвегия.

341345145

Трябва да отбележим, че името на замъка Арендел произлиза от град Арендал в окръг Еуст-Агдер, Норвегия, намиращ се до устието на река Нид-Елв. Някои идеи за сгради и необичайни места във филмчето са взаимствани от различни градове като Осло, Берген и др. Например, за създаването на замъка Арендел, художниците са взели за основа истинския замък Акерсхус, намиращ се в Осло.

Засега (по данни от първите дни на 2015 г.) Норвегия, и в частност Арендал, са лидери в списъка на зимните туристически дестинации, изпреварвайки много по-известни места като Лапландия, Франция и Канада.

Източник: CNBC