Когато през 1969 година американските военни обмисляли създаването на вътрешна мрежа за обмен на информация, едва ли са си представяли, че след четиридесет години в същата тази мрежа всеки желаещ ще може да прочете секретни документи за операциите в Ирак и Афганистан. Теориите за това, какво ще се случи с Мрежата в бъдеще са най-различни. Според една от тях – Интернет умира!

През лятото на 2010 година главният редактор на авторитетното списание „Wired“ Крис Андерсън изказа революционна мисъл: „Всемирната паяжина” ( милионите web – сайтове, чиито имена започват с прочутото www) умира. И за това са виновни… смартфоните. Именно заради тях хората са престанали да „сърфират“ из сайтовете. Вече всички действия в интернет стават чрез приложенията.

Всемирната паяжина ще умре

„Вие се събуждате и проверявате имейла си на своя iPad –това е едно приложение. За закуска преглеждате Facebook, Twitter и The New York Times – това са още три приложения. На път за работа слушате подкаст (асинхронно радиопредаване, излъчвано по Интернет) на своя смартфон. Още едно приложение. На работното място преглеждате новините чрез RSS-лентата и общувате по Skype. Още повече приложения. В края на деня се връщате вкъщи, готвите вечеря, слушайки Pandora (безплатно интернет-радио), играете на Xbox и гледате кино на Netflix (популярна услуга за онлайн-програми). Вие сте провели целия ден в интернет, но не във Всемирната паяжина”, обяснява Андерсън.

В заключение: за 2010 година светът направи още една крачка към цифрова революция – за пръв път в историята продажбите на смартфони превишиха тези на персонални компютри. Според прогнозите на компанията Morgan Stanley, количеството на потребителите, влизащи в Мрежата през мобилните си устройства тепърва ще расте.