Властите на Йордания са решени да върнат в страната откраднати според тях метални книги, които може би са най-древните образци на раннохристиянски текстове. Техен настоящ собственик в момента е бедуин, живеещ в Израел.

И видях в десницата на Седящия на престола книга, изписана отвън и отвътре, запечатана със седем печата » (Откр. 5:1). Наистина смайващо сходство!? (Снимка: David Elkington.)

Всички книги са около седемдесет; представляват тънки оловни листа, на брой от 5 до 15, скрепени с оловни халки. На листата са изобразени различни рисунки, а също така и текстове на древноеврейски език, които в по-голямата си част, за съжаление, са закодирани.

Йорданските власти твърдят, че местен бедуин ги открил в една пещера някъде през 2005–2007 г. След това те били вкарани в Израел по контрабанден път. От своя страна, притежателят на реликвите настоява, че те принадлежат на семейството му от повече от 100 години.

Британският специалист по древни религии Дейвид Елкингтън, който е един от малцината, допуснати до тези книги, също се изказа в подкрепа на предаването им в йордански музей. Според него, древните реликви вън от всякакво съмнение имат отношение към първите християни.

За това свидетелства и изображението на менора (седемсвещник) на корицата и на страниците на някои книги. По онова време е било забранено изобразяването на този сакрален юдейски символ. Но за евреите-християни, които са го асоциирали с Месията, той може да е служел като своеобразна легитимация на написаното.

Почетният професор по библеистика в университета в Шефилд, Великобритания, Филип Дейвис, който също има достъп до книгата, разказва, че е открил в книгите кръст във формата на буквата Т редом с карта на Йерусалим. Именно такива кръстове са използвали римляните за екзекуция на престъпниците чрез разпъване.

Друг експерт-библеист, Маргарет Баркър, посочва, че писанията имат формат на книги, а не на свитъци. Според специалистката, това е свидетелство в полза на християнското съдържание: именно за такива книги се говори в Апокалипсиса.

И накрая, проучването на степента на корозия на оловото доказва, че това не е фалшификат, изготвен и изкуствено състарен, каквито хипотези бяха изказвани по-рано.

Директорът на йорданския Департамент за охрана на паметниците на древността Зиад ал Саад смята, че реликвите могат да имат не по-малка ценност от знаменитите кумрански ръкописи. Затова правителството на страната възнамерява да положи всички усилия за връщане на светините в «родината им».

Източник: ВВС.