Световното изложение в Милано официално отвори врати още на 1 май, като участниците в него ще могат в продължение на шест месеца да обсъждат въпроси, свързани със земеделието и храните. В суматохата около откриването на Експо 2015 встрани от вниманието остана една удивителна постройка – павилионът на страната домакин. Сградата е удивителна поради факта, че е облицована с уникален, поглъщащ смога бетон.

b-3Палацо Италия е напълно покрит с 900 бели панели от иновационен материал, разработен от компанията Italcementi. Площта на фасадата е около 9 000 квадратни метра.

Реакцията между разработения на основата на бетона материал и околната атмосфера започва при наличието на слънчева светлина, като по време на този процес частиците, замърсяващи въздуха около постройката, биват „улавяни“ от панелите и преобразувани в инертни соли.

Padiglione-Italia-©-NemesiPartners_3Освен това, павилионът представлява сграда с нулево потребление на енергия – тоест цялото електричество, потребявано от шест етажното здание с площ 13 000 кв. м., се произвежда от самото него. За енергогенерацията отговорят преди всичко фотоелектрическите стъклени повърхности и бетонната външна обшивка, притежаваща фотокаталитични свойства.

Източник: Newsland