Американски учени създадоха нов, свръхздрав и едновременно с това лек материал на основата на магнезия. Приложението му в самолетостроенето може да доведе до значително намаляване на разхода на гориво.

magnesium+comparison_0c05ef44-03a5-44be-ad60-97d3ff88351e-prvОткритието е описано в статия на американските учени от Калифорнийския университет, публикувана в последния брой на списание Nature.

Магнезият е най-лекият от металите, като плътността му е с една трета по-малко от алуминия. Проблемът е, че той е доста крехък, а всички досегашни опити да се увеличи неговата здравина за сметка на добавяне на други компоненти, водеха до влошаване на неговата пластичност. Авторите на статията смятат, че са успели да намерят решение на този проблем, като използват наночастици на силициев карбид (SiC).

Учените открили, че ако смесят такива частици с диаметър 100 нанометра с разтопен магнезий в присътствието на цинк, то те ще се разпределят по метала равномерно. Експериментът показал, че силициевият карбид (който се използва при направата на бронежилетки, например) прави магнезия здрав както в обикновени условия, така и при високи температури (до 400 градуса).

Според американските инженери, магнезият, съдържащ 14% силициев карбид, притежава най-високо съотношение на здравина спрямо масата сред всички известни метали и сплави. И тъй като магнезият е широко разпространен елемент, то промишленото производство на новия материал няма да е свързано с големи разходи.

Xiaochun-Li-2013_e3c0e129-3284-4156-98c2-c99d80bc5d33-prv

Ксиочун Ли

«Резултатите, получени от нас, са само първият досег до неразкрито съкровище във вид на нов клас метали с революционни качества и функционалност», обяснява Ксиочун Ли, съавтор на разработката. Използването на магнезия в автомобилостроенето, самолетостроенето, а защо не и при направата на космически кораби, ще позволи да се намали тяхното тегло и по този начин да се икономиса и гориво.

Източник: UCLA Scifacturing Laboratory