Лабиринтите са известни от дълбока древност – всеки е чувал за лабиринта, изграден от Дедал под двореца на цар Минос на остров Крит, в който бил затворен Минотавъра. На всеки девет години на чудовището – получовек-полубик принасяли в жертва седем младежи и девойки, изпратени от атиняните като изкупление за убийството на сина на цар Минос в Атика.

Римска мозайка, изобразяваща Тезей и Минотавъра.

Херодот е оставил описание на египетски лабиринт с колосални размери – гранитното четириъгълно здание имало около 3 000 помещения с обща площ 70 000 кв.м. По-голямата част от лабиринта била потопена в мрак, а когато се отваряли врати, те издавали ужасен звук, подобен на тътен на гръмотевица. Според историците, това е бил храмов комплекс, в който са се принасяли жертви на всички богове.

Лабиринтът оцелява и през Средновековието – най- известен е този в катедралата Шартър, създаден през 1235 г. от бял и син камък с диаметър 10 м. Подобни лабиринти се откриват и в много други църкви във Франция и Италия. Църковните лабиринти били използвани с религиозни цели – за инсцениране на похода на кръстоносците до Йерусалим – да достигнеш центъра на лабиринта означавало да достигнеш Йерусалим и да се сдобиеш със спасение. За вярващите лабиринтът бил път, водещ към разкаянието, а ритуалното шествие по него заменяло поклонничеството до Светите земи.

Лабиринтът в катедралата в Шартър носи името "Пътят към Йерусалим".

През XIII-XIX в. на лабиринтите бил вдъхнат нов живот – във вид на градински съоръжения от жив плет. Зелените лабиринти се радвали на особена почит в Англия, а оттам станали популярни и в целия свят.

Но от десетина години се заговори за възможността лабиринтите да бъдат използвани и …за лечебни цели.

Идеята бе посрещната с оправдан скептицизъм от специалистите, но това не попречи интересът към нея да нараства все повече.

По света могат да се открият хиляди лабиринти, разположени предимно в паркове и градини. Сами по себе си те са красиви и притежават някаква притегателна сила (или просто възбуждат любопитството ни), но дали наистина са в състояние да изцелят болен човек, както твърдят някои психолози?

Тези, които защитават въпросната идея, твърдят, че лабиринтите могат да имат почти мистична сила за изцеление. Например, проектът Carbondale Labyrinth, реализиран още през 2000 г. в южен Илинойс, се препоръчва за хора, лекуващи травми на главата или имащи проблеми в ученето.

Лабиринтът, по думите на неговите създатели, може да помогне, облекчавайки сензорната интеграция. Някои американски и европейски медицински центрове също практикуват използването на лабиринти. Първият подобен лабиринт за „медицински цели” в САЩ бе създаден в Тихоокеанския медицински център в Сан Франциско.

Все пак, въпреки тонизиращия и успокояващ ефект от разходката в лабиринт, все още няма доказателства, че подобни съоръжения притежават и лечебни свойства.

Източник:  www.livescience.com