Палеонтолози откриха за пръв път доказателство, че динозаври са имали „петльови” гребени на главата от мека тъкан. Подобни «украшения» може да са имали най-различни видове динозаври.

dinosaur

Описанието на находката, направена от австралийски учени от Университета в Нова Англия, бе публикувано в списание Current Biology.

На палеонтолозите (а и на широката публика) е известно, че много динозаври са имали на главата си костни израстъци. Такива образувания са добре запазени в изкопаеми находки, което не може да се каже за меките тъкани. Все пак, авторите на публикацията успели да открият скелет на хадрозавър (Edmontosaurus regalis), редом с който имало отпечатък от неговата кожа, включително и на кожен израстък на главата.

Хадрозавърът бил открит в земни пластове от горната креда в провинция Алберта в Канада. Когато учените започнали да разчистват черепа на динозавъра в скалата, те забелязали във варовика следи от гребен, който приживе бил разположен върху горната част на главата на животното. Костните гребени, представляващи израстъци на черепа, често се срещат сред хадрозаврите. За разлика от тях, откритата структура напълно се е състояла от меки тъкани, подобно на гребените на петлите.

Относно предназначението на костните гребени сред специалистите отдавна се водят спорове. Според една от хипотезите, те са били предназначени за визуална комуникация, според друга – са служили в качеството на резонатори, когато хадрозаврите са «издавали рев». Що се отнася до „петльовия” гребен две мнения няма – най-вероятно той е бил предназначен да привлича женските и е помагал за пропъждане на конкурентите.

«Ние можем да си представим два мъжки Edmontosaurus, които стоят един срещу друг, изправили гребени, изясняващи кой да оглави стадото», обяснява Фил Бел, съавтор на статията. Според учените, «петльовите» гребени може би се срещат и сред други групи динозаври, но е твърде възможно специалистите да са ги пропускали досега поради бързане и насочване на вниманието единствено към откритите кости. «Палеонтолозите винаги бързат да се доберат до костите, смятайки ги за най-важното», добавя Бел.