Американските учени от университета Бригъм Йънг искали да разберат, как мозъчните центрове на удоволствието реагират на храната в зависимост от времето на денонощието.

Snacking-trends-2015-about-occasions-Late-night-sports-breakfast_strict_xxlЗа тази цел те изследвали 15 жени два пъти в денонощието – рано сутрин и късно вечер с апарат за магнитно-резонансная томография, и наблюдавали невронната активност в мозъка им, когато им показвали снимки на храна. Всеки път на жените показвали както ниско-, така и висококалорийна храна.

Защо хладилникът ни привлича толкова силно именно нощем? Възможно е, работата да не е в привлекателната сила на храната, а в работата на мозъка, който кара хората да ядат повече.

Резултатите удивили изследователите. Те предполагали, че мозъкът на доброволките ще активира центровете на удоволствие при демонстрация на висококалорийна храна вечер, провокирайки нощен пир. Но изследователите видели съвсем друга картина. Мозъкът на жените показвал намаляване на реакциите спрямо двата вида храна вечер. Нещо повече, жените независимо от нивото на тяхната ситост, казвали, че са готови да изядат вечер повече, отколкото сутрин. Учените обясняват това така: нощно време влечението към храната не е предизвикано от «нормално» усещане на глад. «Вие можете да преядете нощем, защото по това време на денонощието храната визуално не се възприема като изкусително възнаграждение. Нощният прием на храна доставя по-малко удоволствие, затова вие ядете повече, опитвайки се да получите удовлетворение», обяснява Травис Мастерсън от Университета Бригъм Йънг. Хората може да мислят, отбелязва той, че мозъкът е способен «да изключва» чувството на глад, когато стомахът се напълни. Но това не е така. Голям брой изследвания показват, че в действителност мозъкът е зле осведомен, кога човек трябва да спре да яде. Той подава сигнали, отчитайки много фактори от околната среда, като скоростта, с която ядат другите хора на масата, размера на чиниите, в който е поднесена храната, размера на порциите. Така, в 2005 година сътрудници от лабораторията за хранително поведение в Корнуелския университет провели изследване с участието на 54 доброволци. На хората било предложено да обядват с вкусна супа. Едни от доброволците получили обикновени купи, а други – „бездънни“. Специално за експеримента учените добавяли супа през скрити тръбички в купата, така че тя не свършвала. В крайна сметка, тези, които имали „бездънни“ купи, изяли със 73% повече супа от тези, които обядвали с нормални купи.

Нека припомним, че неотдавна американски учени изясниха, че хората, които ядат нощем много тлъста храна, страдат по-често от разстройство на съня, а «синдромът на нощната лакомия» може да възникне вследствие на грешки в гените, синхронизиращи ритъма на хранене със съня.

Източник: Medical Daily