Кацане на пилотиран кораб на Червената планета се очаква да се случи не по-рано от 2030 година, но НАСА вече тества с пълна пара екипировката на бъдещите покорители на Марс.

Част от изпитанията в аржентинската база "Марамбио" в Антарктида.

Скафандърът с животообезпечаваща система NDX-1 се проектира от екип специалисти от Университета в Северна Дакота в САЩ под ръководството на Пабло де Леон. НАСА е отделиля за създаването на протитип на снаряжението $100 хиляди.

Първите изпитания на изделието, състоящо се от над 350 различни материала, включително кевлар и карбонполимери, преминаха през 2006 година в Северна Дакота, а година по-късно – в станцията Mars Desert Research Station (MDRS) в щата Юта, която представлява симулатор на марсианска база.

Сега изследователите се ориентираха към Антарктида, която е доста по-близо до Марс по климатични условия от Северна Америка. В качеството на полигон бе избрана аржентинската станция «Марамбио», като една от причините е, че тя е лесно достижима. Освен това почвата в областта на станцията почти целогодишно е замръзнала. А и самият де Леон (това може и да е съвпадение) е от аржентинско потекло.

В експериментите взеха участие и специалисти от Изследователския център на НАСА „Еймс”, които от миналата година готвят проект за еднопосочно изпращане на колонизатори на Марс след 2030 година, носещ името Hundred-Year Starship («Стогодишен космически кораб»).

Освен САЩ, програма за пилотирани полети до Марс разработва и Европейската космическа агенция (ESA), а в Русия бе направена имитация на подобен полет под името «Марс-500». Още в настоящото десетилетие е възможно в земните лаборатории да бъдат доставени образци от марсианска почва – или поне учените настоятелно препоръчват на НАСА да осъществи такава мисия.

Изпитанията на NDX-1 през 2006 годинав Северна Дакота:

Източник: Ройтерс.