Не е необичайно съпрузите в едно семейство да имат общи интереси в най-различни сфери – било то за определени филми и книги, или споделена страст към туризъма, или подобни кулинарни вкусове. Колкото и невероятно да звучи, оказва се, че много често партньорите имат и нещо общо и на съвсем друго ниво – подобни ДНК.

married-couple-hands Изследване на американски учени установи, че ние по правило избираме съпруг или съпруга, чиято ДНК е подобна на нашата.

С други думи, може да има повече истина, отколкото сме предполагали в пословици от рода на „Които си приличат, се привличат“ и „Краставите магарета през девет баира се подушват“.

Предишни изследвания вече доказаха, че хората избират партньор за брак със сходно ниво на образование, социална класа и дори телесно тегло. Това явление дори получи научно названия: „асортативен брак“. (фр. assorti – специално подбран)

Ученият Бенджамин Доминг от Университета Колорадо в САЩ анализирал генетичните данни на 825 души, сравнявайки приликите между  ДНК на семейни двойки и тези на случайни двойки хора.

Оказало се, че при съпружеските двойки има повече подобни сегменти ДНК, отколкото при случайните двойки.

Учените не знаят, как ние разпознаваме нужния ни партньор, но предполагат, че в основата отново може да са някакви гени, които ни помагат да определим подходящия за нас човек с подобни генетични черти, когато го срещнем.

Вероятно, хората, които са генетично подобни, имат повече възможности да се срещат помежду си и да образуват двойка.

Има и по-прозаични възможни причини за това сходство на генетично ниво. Така например, логично е хора с подобни гени да имат и подобно ниво на образование, което ги поставя в едни и същи социални ситуации и така шансовете да се срещнат нарастват.

Също така, ако човек е висок или нисък, той закономерно обръща внимание на хора с подобен ръст и по този начин несъзнателно избира партньор с вероятно подобно в някаква част ДНК.

От друга страна, предишни изследвания показаха, че ние избираме инстинктивно партньор, чиято имунна система се отличава от нашата. Това обезпечава децата ни с по-широк имунитет към болестите.