Китайски учени откриха бактерии, които са придобили устойчивост дори към най-силните антибиотици. Специалистите се опасяват, че е възможно в близко бъдеще тази устойчивост да се разпространи сред всички микроорганизми в света.

shutterstock_85763107Откритието е описано в статия на учени от Южнокитайския селскостопански университет, публикувана в списание Lancet.

Резистентността на бактериите към антибиотиците, която те си изработиха през последните десетилетия, се смята за една от най-сериозните заплахи за човечеството. Засега лекарите се справят с този проблем с така наречените антибиотици на «последната надежда» – те се дават на пациента, когато всички обикновени лекарства се окажат безсилни.

Но авторите на статията доказват, че в Китай вече се е появил щам на бактерията, устойчив и към антибиотиците на «последната надежда». В хода на планово ветеринарно изследване те открили, че при приблизително 21% от свинете щамът на Е.коли притежава мутацията MCR-1. Тя именно прави микробите резистентни към колистина – антибиотик, използван от медиците в крайни случаи.

Примери на резистентност към колистина са известни и отпреди, но всички те бяха локално явление. Новата мутация е способна да се предава бързо между бактериите по пътя на хоризонталния пренос на гени. Изследователите доказват, че тази мутация лесно се предава на Klebsiella pneumoniae, причинителят на пневмония, както и на Pseudomonas aeruginosa, причинител на най-различни инфекции.

В съчетание с устойчивостта към други антибиотици мутацията MCR-1 прави бактериите практически неуязвими и на практика връща медицината далеч назад в миналото.

Според китайските учени, бактерии с MCR-1 са били открити също и в 15% от образци от свинско месо, а също и при 16 китайски пациенти (1% от всички изследвани хора). Учените посочват като възможна причина за възникването на мутацията безконтролното използване на човешки антибиотици в животновъдството и предлагат да му бъде наложена забрана в световен мащаб.