Сериалът «Игра на тронове» осигури приток от стотици хиляди тристи в Северна Ирландия и по този начин даде силен тласък на икономиката на страната, пише Associated Press.

article-2617033-1D7AB41900000578-201_964x516Причината е, че именно тук бяха направени 75% от снимките, а популярността на сериала е огромна – финалният епизод на четвъртия сезон бе гледан от повече от 7 млн зрители, което прави сериала най-популярното произведение на HBO от времето на «Семейство Сопрано». Това, заедно с красотата на местната природа привлича в Северна Ирландия огромен брой пътешественици.

Сериалът е сниман както сред природата, така и в студиото «Титаник» в Белфаст. В Северна Ирландия  туристите могат да видят и замъка Зимен хребет, и скалите на Железните острови, и Кралския път, водещ на север. Хиляди туристи посещават местата на снимките, като вече се правят специални турове по мотиви от сериала. Говори се, че дори Елизабет II планира да посети местата на заснемане на сериала. Правителството на Северна Ирландия разчита, че благодарение на популярността на филма, броят на туристите, посещаващи тези места ще се увеличи до 2 млн годишно до 2017 г. При население от 1,8 млн това е внушителна цифра. Да не говорим, че шоуто вече осигури работа на огромен брой местни жители.

Winterfell_ExteriorТрябва да се отбележи, че картинните пейзажи, които могат да се видят в Ирландия и Шотландия не за пръв път подсилват местните икономики с посредничеството на киноиндустрията. Така например, преди няколко години в град Глазгоу в Шотландия бяха направени снимките на постапокалиптичния блокбастър «Война на световете Z», а да не забравяме и Хари Потър, който също остави забележима следа тук.

Освен в Северна Ирландия сериалът по фентъзи книгите на Джордж Р.Р. Мартин от поредицата „Песен за огън и лед“ се снима също в Малта, Хърватия, Исландия и Мароко.

Средно всеки епизод на сериала е бил гледан от 18.6 зрители по света чрез всички платформи за излъчване. Създателите му обещаха още два сезона.

В предишните три сезона те се стараеха да следват плътно всяка от книгите на Мартин, но в четвъртия промениха концепцията като „отложиха“ някои събития от четвъртия том „Пир за врани“. Петата книга „Танц с дракони“ излезе през 2011 г., където авторът заплита още повече интриги и оставя читателите в очакване на тяхното развитие в следващата книга „Ветровете на зимата“, чиято дата за публикуване обаче не е съобщена.

Вероятно режисьорите на поредицата ще ползват пропуснатите в четвъртия сезон събития от „Пир за врани“ и базата на „Танц с дракони“ за пети и шести сезон.