В скоро време на небето ще може да се наблюдава рядко явление, наричано «зодиакална светлина». Слабото светене на частици звездна прах от Слънчевата система, които се разпространяват по протежение на еклиптиката, в областта на Зодиака, обаче е доста трудно да бъде видяно.

Все пак, правилният подбор на условията на наблюдения може да позволи на много астрономи-любители да видят в нощното небе неясното блещукане на междупланетната прах.

Частиците, предизвикващи появата на зодиакална светлина са толкова миниатюрни, че не могат да бъдат разгледани дори с помощта на телескоп. Затова на явлението трябва да се любувате с невъоръжено око, оставяйки настрана всички оптически прибори.

Наблюдението на зодиакалната светлина е възможно само в течение на няколко „прозореца” през годината, което е свързано с това, че е необходимо пълното отсъствие на Луната от небето, а също така перпендикулярно разположение на еклиптиката по отношение на хоризонта. Най-удачния период за наблюдение е следващият уикенд – 9-10 март.

В Северното полукълбо по това време на годината Млечният път във вечерното небе може да бъде видян на северозапад, около съзвездията Касиопея и Лебед, а редом с тях, ако имате късмет, можете да забележите проблясващия конус на зодиакалната светлина – едно от най-редките астрономически явления.