Много имена на фирми, познати по цял свят, на пръв поглед не означават нищо. Оказва се, че много от тях имат твърде любопитна история. Ето няколко примера.

brand-mainAdobe – наречена е в чест на реката Adobe Creek, която протичала зад родната къща на основателя на компанията Джон Уорнок.

Adidas – в чест на един от основателите на фирмата, Ади Даслер.

Apache – Първоначално компанията се занимавала с доставка на т.нар. пачове към компютърните програми. От тук и името – отначало A PAtCHy, което впоследствие по аналогия се транформирало в Apache. (Индианците имат своя версия…)

Apple – любимият плод на основателя на компанията Стив Джобс. След три месеца изтощителни опити да измислят название за новия си бизнес, той поставил на партньорите си ултиматум: „Ще кръстя компанията Ябълка, ако до 5.00 часа не ми предложите нещо по-добро „. Apples Macintosh е название на сорт ябълки, популярни в САЩ.

Canon – в чест на Kwanon, будисткия бог на милосърдието. Било променено на Canon, за да бъдат избегнати протестите на религиозни организации.

Casio – в чест на основателя на компанията Касио Тадао.

Cisco – съкратено от San Francisco.

Compaq – от Comp и paq (малък интегриран детайл)

Corel – в чест на основателя на компанията Майкъл Коупленд. Разшифрова се като COwpland REsearch Laboratory (Изследователска лаборатория Коупленд).

Daewoo – основателят на компанията Ким Ву Чонг  измислил за компанията си скромното име „Голямата Вселена“, както се превежда от корейски Daewoo.

Fuji – в чест на най-високата планина в Япония, Фуджи.

Google – названието идва от думата Googol, означаващо единица със 100 нули. А Google било написано на чека, който основателите на проекта получили от първия инвеститор.

HP (Hewlett-Packard) – основателите на компанията Бил Хюлет  и Дейв Пакард  хвърлили чоп, за да решат чие име да е първо в названието.

Hitachi – на японски думата означава изгрев.

Honda – името на основателя Soichiro Honda Honeywell.

Hotmail – на основателя Джек Смит дошла идеята за достъп до електронната поща от  чрез web от всяка точка на света. Когато Сабир Бхатиа направил бизнес план на въпросната услуга, той прегледал всевъзможни думи, завършващи на „mail“ и в края на краищата се спрял на hotmail, тъй като в думата присъстват буквите HTML.

Hyundai – на корейски означава „настояще“ (сегашно време).

IBM – International Business Machines.

Intel – Боб Нойс и Гордън Мур искали да нарекат компанията Moore Noyce, но по това време вече съществувала хотелска верига с такова име. Затова те се спрели на абревиатура, идваща от INTegrated ELectronics.

Kawasaki – в чест на основателя Shozo Kawasaki

Kodak – K – любимата буква на Джордж Истмен, основател на компанията. Той търсел думи, започващи и завършващи с тази буква. Още повече, че във всички азбуки „K“ се пише по един и същ начин. В крайна сметка избрал думата „кодак“, тъй като според него фотоапаратът издавал точно такъв звук при снимане.

Konica – по-рано фирмата била известна като Konishiroku Kogaku.

LG – първите букви на два корейски бранда: Lucky и Goldstar.

Lotus – Мич Капор, основател на компанията, се занимавал с медитация. Оттук и името (поза Лотос)

Microsoft – MICROcomputer SOFTware. Отначало било изписвано Micro-Soft. След това махнаха чертичката.

Mitsubishi – името измислил основателят на компанията Ятаро Ивасаки  в 1870 г. На японски означава „Три диаманта“. Названието е изобразено и в логото на компанията.

Motorola – основателят на Пол Гелвин измислил името, когато неговата компания започнала производство на радиа за автомобили. Много производители на аудиокомпоненти носели имена, завършващи на „ola“.

Mozilla Foundation – приемник на браузъра Netscape Navigator. Когато Марк Андресен, основател на Netscape, създал браузър, който трябвало да замени Mosaic, в компанията го нарекли Mozilla (Mosaic-Killer, Godzilla).

Nikon – първоначално Nippon Kogaku, означаващо „Японска оптика“.

Nintendo – съставно от 3-те японски йероглифа „Nin-ten-do“, които може да бъдат преведени като „Небесата благославят тежката работа“.

Nissan – по-рано известна като Nichon Sangio, което означава „Японска индустрия“.

Nokia – фирмата започва като дървоообработващ завод, разраснал се до производство на гумени изделия във финландския град Nokia.

Oracle – основателите на компанията Лари Елинсон и Боб Уотс работели над проект за ЦРУ, чието кодов име било Oracle. Впоследствие проектът бил закрит, но името останало.

Sanyo – на китайски „Три океана“

Sony – от латинското „Sonus“ (звук) и „sonny“ (малко дете на сленг)

Subaru – по името на съзвездието Плеядите. То е изобразено и на логото на компанията.

Suzuki – по името на основателя Michio Suzuki

Toshiba – била основана след сливане на компаниите, специализирани в производството на стоки за широко потребление, Tokyo Denki (Tokyo Electric Co) и електрокомпанията Shibaura Seisaku-sho (Shibaura Engineering Works).

Toyota – по името на основателя Sakichi Toyoda. Впоследствие променено на по-благозвучното Toyota. Освен това на японски се изписва с 8 букви (щастливото число в Япония).

Xerox – Изобретателят Честор Карлсон, искал да отрази в името думата „сух“ (тъй като по това време съществувало само „мокро“ копиране). „Xeros“ – сух на старогръцки.

Yahoo – думата е измислена от Джонатан Суифт в книгата „Пътешествията на Гъливер“. В книгата това е раса от груби и тъпи човекоподобни същества (в българския превод на книгата – яху, яхуси). Основателите на „Yahoo!“ Джери Янг  и Дейвид Фило избрали това име, тъй като се шегували, наричайки се помежду си yahoo. Съгласно втората версия, Yahoo е акроним, образуван от фразата „още един йерархичен досаден пророк“ (англ. Yet Another Hierarchical Officious Oracle). Yahoo обаче се оказва регистрирана търговска марка на сос за барбекю, затова Янг и Фило поставят удивителен знак след името (въпреки че знакът често се пропуска).