Археолози откриха древноегипетска мумия на момче, живяло преди 4,7 хиляди години. Грижовните родители поставили до тялото камък хризокола (Chrysocolla – минерал със синьо-зелен цвят). «Зелената магия» трябвало да пази момчето в задгробния свят. А докато било живо, момчето било разкрасявано със зелена козметика.

Италианската изследователка Рафаеле Бианучи от Университета в Торино разви интересна теория за ролята на цветовете в живота на древните египтяни. Тя успяла да разшифрова 30-а глава от древноегипетската «Книга на мъртвите». В нея е казано, че в сърцето на на мумията трябва да се положи амулет от зелени минерали във формата на скарабей. По-рано историците съсредоточаваха своето внимание върху изучаването на ролята на скарабея като свещено животно. Бианучи смята, че вниманието на учените трябва да се насочи към цвета, а не към формата на амулета.

Зелен талисман

Изследвайки останките на древноегипетското момче на възраст около 15—18 месеца, тя открила кожена торбичка, а в нея два камъка. Един от тях бил ярка хризокола – меден силикат със съдържание на вода. Синята хризокола често е бъркана с тюркоаз, а зелената – с малахит.

Както съобщава Discovery News, момчето е починало от малария преди 4,7 хиляди години. «Ние предполагаме, че родителите са искали да предпазят сина си от нежелателно влияние и са мечтали, той да бъде здрав в задгробния живот », разказва Бианучи.

Зеленият цвят е означавал в Древен Египет физическо благополучие и разцвет, тъй като символизирал младата растителност и посевите. Най-вероятно хризоколата е била „детски” камък: по-рано археолози откриха при друго погребение малка фигурка на дете от този минерал.

Хризоколата се е намирала трудно. Ако малахитът е бил обичаен камък за Древен Египет, находища от хризокола се срещали единствено на Синайския полуостров и в Източната пустиня.

Магията на цвета

Италианското изследване обяснява защо толкова често в древните документи и фрески се намират изображения на деца с очертани със зелен цвят очи. По всяка вероятност египтяните са вярвали, че цветът сам по себе си се явява източник на свещена енергия, която може да се използва за съзидание или разрушение. «В Древен Египет цветът се възприемал като основна част от света и битието», отбелязва Бианучи.

Червеното е било символ на живот и победа, бялото – на чистота и всевластие, черното на нощта и смъртта, синьото – на живота и прераждането, жълтото – на вечните и неразрушими начала, като слънцето и златото. Любопитно е, че тълкуването на цветовете от древните египтяни не е много по-различно от днешното, както и символиката, която ние, съвременните хора откриваме в тях. Може би и днешната цветотерапия е отглас от хилядолетните вярвания на човека в различни части на света в силата на цветовете.

Първите цветни амулети се появили в Древен Египет още в додинастичния период  -преди 6,5—5,8 хиляди години.

Източник: Journal of Archaeological Science.