Учени смятат, че каменните блокове, образуващи вътрешния кръг на Стоунхендж, са били взети от друга постройка, намирала се на територията на Уелс.

Stonehenge,_Condado_de_Wiltshire,_Inglaterra,_2014-08-12,_DD_09 500 години след изсичането им долеритовите блокове, те са били пренесени в равнината Солсбъри в графство Уилтшър — на мястото, където се намира най-известният мегалитен паметник в света. Изводът е на група археолози, които обобщиха резлутатите от последните изследвания на гигантския кромлех и каменоломни в Уелс.

В хода на проучванията учените открили в кариерите Карн Гедог и Крег Рос-и-Фелин в Уелс вдлъбнатини в скалите, които съответстват по форма и размер на каменните блокове в Стоунхендж. Редом с тях били открити изсечени подобни камъни и товарна платформа. Археолозите дошли до извода, че работниците са извличали нужните им фрагменти от скалата, забивайки в пукнатините дървени клинове и заливайки ги след това с вода. Впоследствие клиновете се разширявали и каменните блокове се отцепвали.

Археолозите открили също така черупки от лешници и въглени от огньовете, палени от работилите в каменоделната. Именно възрастта на тези останки позволила да бъде определено времето, по което се е извършвала тази работа. Анализът показал, че каменните блокове са били извличани от кариерите между 3400 и 3200 г. пр. Хр. Това обстоятелство дало основание на учените да предположат, че известните „сини“ камъни са използвани вторично при изграждането на Стоунхендж.

Както отбелязва ръководителят на проекта Майк Паркър Пирсън от Университетския колеж в Лондон, «сините камъни на Стоунхендж са били поставени тук около 2900 г. пр. Хр. Може да се каже, че са ги влачили от Уелс 500 години, но това е малко вероятно. Сигурно камъните са били използвани първоначално за паметник, издигнат недалеч от кариерите. Няколкостотин години по-късно, той бил демонтиран, а камъните откарани в Уилтшър».

Досега учените смятаха, че сините камъни от вътрешния кръг на Стоунхендж са били изсечени в хълмовете Пресели — днес те се намират на територията на графство Пемброкшър, — на 220 километра от равнината Солсбъри, където е разположен Стоунхендж.

BLEgerton3028Fol30rStonehengeCropped

Великан помага на Мерлин да изгради Стоунхендж. Това е най-старото изображение на Стоунхендж от ръкопис от 1150 г., съхраняван в Британската библиотека.

Между другото, транспортирането на каменните блокове несъмнено е сериозно технологично постижение от епохата на неолита. Археолозите пресмятат, че всеки от 80-те камъка тежи средно по два тона. Според учените камъните са били влачени на дървени шейни по трупи, напомнящи релси.

Източник: The Guardian