Палеонтолози откриха остатъци от кръв в храносмилателната система на изкопаемо насекомо на възраст десетки милиони години.

Описанието на находката, направена от американски специалисти от Националния музей по естествена история във Вашингтон, бе публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Във филма «Джурасик парк» учените «възкресяват» динозаврите, използвайки образци кръв от стомаха на комари, погребави в парчета древен кехлибар. Авторите на настоящото изследване решили да не се ограничават с насекомите, откривани в древна смола и започнали да търсят следи от кръв във вкаменени останки от комари.

Изследователите имали късмет да открият в пластове от средния еоцен в северозападната част на щата Монтана женски комар Culiseta с раздуто тъмночервено коремче. С помощта на масспектрометър учените анализирали химическия състав на находката.

Изяснено било, че в коремчето на комара се съдържа много желязо. Както е известно, желязото влиза в състава на хемоглобина в кръвта, която насекомото е изсмукало. Изследователите отбелязват, че тя се е съхранила благодарение на уникално стечение на обстоятелствата. Комарът е паднал във водоем и е потънал в дебели наноси без тънките стени на коремчето му да се пръснат.

В насекомото няма запазени еритроцити или части от ДНК. Същото положение е и с насекомите, откривани в кехлибар. Неотдавна друга група учени установи, че генетичен материал не се съдържа дори в насекоми от много млада изкопаема смола

Затова, поне засега, не може да очаква претворяване на „Джурасик парк” в живота.