Нивото на агресивност на котката спрямо хората има връзка с окраската им, установиха ветеринарни специалисти от Калифорнийския университет в Дейвис, САЩ.

AAAZ001012 Учените провели онлайн допитване сред 1274 собственици на котки от различен пол и порода. Участниците трябвало да попълнят въпросник, изясняващ честотата и степента на агресивно поведение на котките по време на всекидневния ѝ контакт с околните и при процедури във ветеринарния кабинет.

Според резултатите от изследването била изготвена скала на агресивността на домашните любимци, която била съпоставена с различния цвят на козината им. След това били сравнени нивата на агресия, демонстрирани от котките с различен цвят на козината.

Според резултатите, била потвърдена репутацията на «антисоциални» котки на женските с трицветна окраска — с черни и рижи петна на бял фон. Нивото на агресия, проявявана от тях към човека, било най-високо. Следващи в класацията били черно-белите и сиво-белите котки. Любопитно е, че котараците с трицветна окраска показват по-рядко агресия в сравнение с женските със същите цветове, което според учените е обусловено от съответните гени.

Ветеринарите открили също така, че черно-белите котки се държат по-агресивно при провеждане на хигиенни процедури, а сиво-белите – при посещения при ветеринар, докато трицветните са най-агресивни във всекидневното си общуване с човека. Най-малко проблеми има при общуването с черни, сиви и бели котки.

maxresdefaultНеотдавна британски учени дойдоха пък до извода, че котките по принцип са по-малко привързани към хората, тъй като не ги считат за свои защитници. Освен това, котките просто са се приспособили към живота с човека, а не са се променили заради него, подобно на кучетата.