Екип учени под ръководството на Джей Олсън от Университета Макгил в Канада успяха да разберат, как човешката психика помага на илюзионистите да изпълняват успешно своите номера.

card-tricks Изследването показало, че хората, без да осъзнават това, предпочитат да изберат по-ярки и привличащи вниманието варианти — независимо дали става дума за карта или някакъв предмет. Любопитното е, че самият фокусник може да знае, как да получи определен ефект, но в същото време да не разбира, защо и как работят неговите методи.

В процеса на изследване Джей Олсън, по съвместителство явяващ се и професионален илюзионист, спирал хора на улицата и ги молел да изберат една карта, докато в същото време бързо «прелиствал» колода пред очите им. Самият процес отнемал около половин секунда, така че изборът трябвало да се направи бързо. За фокуса си Олсън използвал методика, позволяваща му да направи една карта «мишена»: тази карта той показвал малко по-дълго, отколкото останалите, за да привлече вниманието на зрителя към нея. В резултат 98% от участниците избирали именно тази карта, при което 91% от тях били уверени, че са направили своя избор без каквото и да е влияние от страна на илюзиониста.

Друг експеримент с участието на хиляди хора показал, че в отговор на репликата «Изберете една карта за игра» мнозинството избира или асо пика или асо купа, или поп, или дама. Ако въпросът бъде формулиран по друг начин, то ще бъдат избрани други карти.

Въпросното изследване не просто разкрива някои тайни на илюзионистите, неговата главна цел всъщност е да помогне на хората да правят самостоятелен осмислен избор и по-малко да се поддават на външно въздействие във всекидневието. Един от изводите, произтичащи от изследването е, че в ресторанта хората с по-голяма вероятност ще си поръчат ястие, което се намира в началото или в края на страницата на менюто и ще пропуснат тези по средата на списъка.

Нека припомним, че неотдавна британски учени откриха следното: с помощта на специални методики само за три часа в човешката памет може да се «внедрят» лъжливи спомени. При това въздействието се оказва толкова силно, че участниците в експеримента започват да дават подробни описания на събития, които не са се случили в реалността.

Източник: Journal Sentine