Психолози от Университетския колеж в Лондон изясниха защо някои хора имат талант за рисуване, а други – не.

child-paintingРебека Чембърлейн заедно с екип от психолози от Университетския колеж в Лондон изследва ролята на зрителната памет в процеса на рисуване.Резултатите показали, че хората, които не умеят да рисуват, виждат света по различен начин. По-конкретно, на тях формата на обектите, размерът и цветът им изглеждат не такива, каквито са в действителност.

Основният извод на изследователите е, че талантът в изобразителните изкуства е обусловен от умението правилно да се предават пропорциите и отношенията между предметите. Техни американски колеги добавят също така, че за постигане на реалистичност на изобразявания предмет художниците разделят важните и второстепенните детайли.

Способността за рисуване се развива най-добре с практиката, отбелязват психолозите. По думите на Чембърлейн, тренировките помогнали на участниците в изследването да подобрят значително уменията си в рисуването.

В хода на експеримента психолозите разработили също така няколко препоръки за тези, които искат да се научат да рисуват. По време на уроците по изобразително изкуство те съветват учениците да обръщат внимание на предмета и празното пространство около него и неговите части, на разстоянието между елементите на рисунката и мащабирането на предмета върху листа хартия.

Източник: Live Science