Сред съветите към желаещите да отслабнат почти винаги ще срещнете препоръката да не пропускате закуската сутрин, тъй като тя е много важна и полезна. В действителност, ролята ѝ в борбата с излишните килограми е силно преувеличена, твърди британски диетолог.

bliny-dla-detei-02Макар ползата от закуската да изглежда очевидна и логически добре обоснована на думи, на практика се оказва, че доказателства за това липсват. До този извод достига специалистът в областта на храненето и обмяната на веществата, доктор Джеймс Бетс от университета в Бат, Англия.

В хода на своята работа Бетс анализирал изследвания на автори, които защитават ползата от закуската. Той открил, че подобни препоръки по правило са от общ характер. Освен това, тези учени анализирали просто набор от сведения, но без да разполагат с данни от експерименти, потвърждаващи тезата им.

За да изясни, как влияе редовното закусване сутрин на процеса на отслабване при хора, страдащи от наднормено тегло, а също, дали този прием на храна носи някакви преимущества, Бетс провел собствено изследване с участието на 70 души. Впоследствие той проучил подробно 23 от тях.

Диетологът установил, че доброволците, които в хода на изследването започнали да закусват редовно, увеличили своето сутрешно физическо натоварване и намалили обема на консумираната през деня храна, а освен това нивото на кръвната им захар станало по-стабилно. Но това не довело до намаляване на теглото. От което Бетс направил извода, че редовната закуска не способства за загуба на излишно тегло, а отсъствието на сутрешен прием на храна не води до качване на килограми.

Също така, според експерта в областта на храненето, закуската е престанала да играе толкова важна роля поради промяната в начина на живот на съвременния човек и, в частност, преминаването на мнозина към „седяща“ работа.

Източник: The Independent