Животът на Земята може да е възникнал преди 4,1 милиарда години, тоест с 300 милиона години по-рано, отколкото се смяташе в научните среди досега. Изводът е направен от геохимици от Калифорнийския университет в Лос Анджелис въз основа на анализ на кристали, в които бил открит въглерод с органична природа.

graphite-in-zircon-crystalsВ хода на работата геохимиците под ръководството на Елизабет Бел изучили повече от 10 хиляди образци на циркон от масива Джек Хилс в Западна Австралия, представляващ минерал с магмен произход. В 656 образци изследователите открили малки тъмни петна, които според учените може да са признак за жизнена дейност на древни организми. 79 камъка циркон били изследвани с помощта на метод, при който през веществото се пропуска лъч с определена дължина на вълната, разсейваща се при контакт с образеца.

В един от 79-те образци циркон, чиято възраст била определена на 4,1 милиарда години били открити въглерод-12 и въглерод-13 — двата най-стабилни изотопа на въглерода. Това позволило на учените да предположат, че животът на Земята е възникнал преди 4,1 милиарда години или дори по-рано, тъй като изотопите на въглерода може да са и от по-древен скален материал. А това означава, че животът на нашата планета е съществувал още преди масираните „бомбардировки“ от метеорити вътре в Слънчевата система.

Междувременно биогенната природа на въглерода, открит в кристала, предизвика и съмнения в редица учени, тъй като включването на въглерода може да се е случило и в лабораторията, както това стана в 2008 година, когато учени също откриха «признаци на живот» в образци циркон на възраст 4,3 милиарда години. Друга възможност е въглеродът да е попаднал в циркона от метеорити.

Източник: ScienceDaily