Мозъчната структура, отговаряща за емоциите, се предава по наследство най-често от майка на дъщеря, доказаха учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

mom-and-daughterИзследователите търсели отговор на въпроса, защо дъщерите на жени, изпадащи в депресия, често страдат от същото заболяване. Въпросните данни били получавани нееднократно при изследвания на животни и хора.

За да изяснят, защо се получава така, учените изследвали 35 семейства, изучавайки спецификата на мозъчните структури с помощта на магнитно-резонансен томограф. В изследването участвали както семейства, в които децата били заченати по естествен път, така и родители, станали такива с използването на различни изкуствени методи.

Изяснено било, че при предаването на гени, децата от двата пола по-често наследяват от майката особеностите на строежа на кортико-лимбичната система, отговаряща за емоционалността и разстройството на настроението (в това число и депресията). При това момичетата наследяват тези особености по-често от момчетата.

Авторът на изследването Фумико Хофт предполага, че получените в хода на изследването данни ще помогнат на учените да разберат по-добре механизмите на формиране на депресията и други заболявания, като тревожни разстройства, аутизъм, шизофрения. Както подчертава Хофт, не е задължително момичето да страда от депресия, ако майка ѝ е диагностицирана с такава, но съществува повишен риск за развитие на такова разстройство.

Източник: ScienceDaily