На търг в Дания бе продаден за 94,5 хиляди долара единствения запазен екземпляр на електромобил от марката Woods Queen Victoria Brougham, произведен през 1905 година, съобщи Gizmag.

pic_91b6931ceb8ffe38d3c08693efb10798Моделът е напълно запазен и върви на собствен ход. Единствената модернизация е в новите, съвременни акумулаторни батерии и системата за бързо зареждане. Задните спирачни барабани и окачването с елиптични листови ресори е запазено в оригиналния си вид.

Моделът е бил произведен в Чикаго от компанията Woods Motor Vehicle Company. Сред основателите на фирмата били мениджъри от Standard Oil и секретарят на Томас Едисон Самюел Инсал. След като се сдобива с редица патенти на първия американски изобретател на електромобили Клинтън Едгар Уудс, Woods Motor Vehicle Company произвеждала до 500 возила на година.

В началото на ХХ век моделът Queen Victoria Brougham спадал към класа на луксозните електромобили (струвал цели три хиляди долара — 71 хиляди по днешни цени). С междуосие от 1829 милиметра колата тежи 1179 килограма и развива скорост до 48 километра в час.

В началото на ХХ век парата и електричество играели по-важна роля в автомобилния свят от бензина. Колите на бензин се смятали за твърде бавни, миризливи и опасни (дори само стартирането на двигателя можело да доведе до травма на ръката).

Електромобилите от своя страна, дори работейки на примитивни оловно-киселинни батерии, се отличавали с добра скорост, отсъствие на шум и лесна експлоатация. В 1900 година по пътищата в цял свят вървели около 30 хиляди електромобили (този исторически рекорд бе надминат едва в 2010 г.).