Най-успешното издание на Международен детски фолклорен фестивал – София завърши в ранната неделна привечер  на откритата сцена в Борисовата градина.  В четири последователни дни на няколко сцени в столицата и за първи път с празнично шествие фестивалът събра много публика и създаде положителни емоции за софиянци.

Bg deca_Mladost_24.04.14-1Началото бе поставено официално на откритата сцена срещу община „Младост” в четвъртък вечерта. Мястото не е избрано случайно. На територията на район Младост в столицата своята дейност развива школата на детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче” – един от основните съорганизатори на мероприятието. Още в първата вечер се представиха домакините – децата от ансамбъла, преди тях и малчугани от детски градини от Младост. Участници и публика бяха приветствани от кметицата на общината – доктор Цвета Авджиева и нейната заместничка – госпожа София Чобанова, от Николай Енчев – експерт по културните дейности в община Младост, Борис Громов – директор на дом „Москва” в София и от представители на Сдружение Международен Детски Фолклорен Фестивал – София.

Bosna i Hercegovina1Освен част от българските домакини, още в първата фестивална вечер на сцената се представиха и ансамблите от страните гости: Образцовия ансамбъл за песни и танци „Везелинка” от Белгород, Русия, „Каина” от Естония, „Мали Дзянишание” от Полша, „Les Sarabandes du Folk“ от гр. Хагенау, област Елзас, Франция, културно-артистичната асоциация „Гайрет” от Сараево, Босна и Херцеговина и детско-юношеската фолклорна група „Корничка” от град Тренчин, Словакия. Всички те бяха подготвили танци, игри и песни, характерни за регионите, от които идват. Разнообразието от инструменти, костюми, мелодии, надпявания, на моменти драматизации, отразяващи живота на хората от различните региони на Стария континент в миналото, танцовите стъпки бе така голямо, че фестивалът се превърна в пъстроцветен пъзел от различни части, в които на пръв поглед фолклорните традиции за всяка от страните участнички бе специфичен, но от друга страна именно запазването на автентичния фолклор се виждаше как обединява и децата, и техните ръководители. За четири дни участниците намериха нови приятели и обмениха ценни частици от културното си наследство.

Polsha1Ръководителката на полската група – Малгожата Ловиц, отбеляза като дългогодишен познавач на българските традиции: „Вие имате изключително богат фолклор и трябва да се гордеете с това като българи!” Като представител на една силно уповаваща се на вярата нация, дамата отбеляза, че основната движеща сила на събитието – Милена Цанкова и Ивайло Първанов, хореографи на ансамбъл „Пламъче”, са направили изключителен подарък на децата с увреждания, давайки им възможност да се изявят на сцената на фестивала. И наистина – лицата на тези деца и младежи грееха при всяко излизане пред публика. Тяхната основна изява бе в третия фестивален ден на основната сцена в Борисовата градина.

Podaraci ot BG_Organizatori-M.Tsankova i Ivailo Parvanov_Kmet Mladost1Преди това – в петък преди обяд, участниците бяха приети топло от кмета на община Младост. Д-р Цвета Авджиева се бе подготвила подобаващо, облечена в традиционна българска носия. Тя получи от организаторите специално изработен керамичен плакет с логото на Международен Детски Фолклорен Фестивал – София. Такива плакети бяха раздадени и на всички чуждестранни групи.

След официалния прием в община Младост, участниците и официалните лица излязоха в градинката пред институцията и засадиха дръвчета, предоставени любезно от обществената инициатива „Когато станем 100 000 ще посадим гора”.

Петъчната вечер се разви на територията на село Бусманци, където в местното читалище бе втората сцена. Домакин там бе фолклорен ансамбъл „Огнените”, също съорганизатор на фестивала.

Mali Dzqnishanie_Polsha1Втората вечер от събитието завърши с официално посещение в посолството на Словакия у нас. Децата от Словашката група бяха настанени в домовете на семейства на малките танцьори от ДЮТА „Пламъче”. Именно в чест на приемните семейства и на техните гости – децата от словашката трупа „Корничка”, бе организиран приемът в посолството.

Tanc Tupani ot Chudesiq_Pazardjik1Съботният ден започна на лятната естрада в Борисовата градина. Там бе проведен и извънреден преглед на CIOFF – Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. В него участие взеха Детският фолклорен ансамбъл “Габровче” от  Габрово, танцов състав „ЧУДЕСИЯ” при Младежки дом в гр. Пазарджик. „Дионисиев звън“ от Сопот и ДЮТА „Пламъче“. Отделно от прегледа, в програмата участваха талантливата Виктория, лишена от зрение, деца и младежи с увреждания от Столичен център за интеграция на инвалиди, детски танцов състав „Илиенче” от София. Специален гост сред публиката бе г-н Ярослав Джеджиц – съветник-министър от политико-икономическия отдел на посолството на Полша у нас.

По подобаващ начин, при изключително добра организация, децата бяха посрещнати от домакините в Бистрица, където с прекрасен концерт завърши третата фестивална вечер. На сцената на читалището във Витошкото село се извъртяха всички чуждестранни групи, наред с местните домакини – малките танцьори от Детски танцов състав към Читалище „Св. Цар Борис I“ – Бистрица. Бистришките баби, обявени от ЮНЕСКО за „нематериалното културно наследство на България”, поздравиха участници и публика с акапела на две автентични български фолклорни песни: „Слънце се зайде” и „Вечерало ли си, девойче?”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Неделният ден бе сякаш най-празничен. Сутринта всички деца участници бяха отведени в катедралния храм „Свети Александър Невски”, където присъстваха на неделната църковна литургия. В края й бяха специално поздравени и благословени от Негово преосвещенство епископ Тихон. По време на литургията, полските деца изпълниха два стиха от песен, любима на Папа Йоан Павел II.

Bg devoiki По обяд множество жители и гости на столицата успяха да зърнат малките танцьори и инструменталисти с техните пъстроцветни носии и костюми в самото сърце на града, където под съпровод на представителен оркестър на сухопътните войски на Република България, те направиха парадно шествие. То тръгна от НДК, спря се пред Народното събрание, където децата танцуваха и пяха и продължи до основната сцена в Борисовата градина. Там бе и заключителния концерт, събрал небивал брой публика. Гидовете на всяка една от чуждестранните групи – все любители танцьори на български народни танци от школата в Младост, научиха децата на по едно българско хоро. Така на финала на всяко представяне, предвождани от българските си учители, малките чужденци с охота редяха заучените стъпки на Родопско попско хоро, Дунавско, право и т.н.

Tanc Sirnica_DUTA Plamache1На заключителната част на фестивала, на лятната естрада в Борисовата градина, играха и деца от ДТА „Искрица” при НЧ „Витоша”, от 144 СОУ „Народни будители“, танцов състав „Лодос“ към 129 ОУ„Антим І“, детски танцов състав „Кремиковче” към НЧ „Светлина” в кв. Кремиковци, Детско музикално-танцово студио „ХОРЦЕ”, Националното училище за танцово изкуство /НУТИ/, всички те от София.

Във всеки един от дните на фестивала, край откритите сцени, особено по време на българските изпълнения, сред публиката се виеха кръшни хора.

Slovakia1Третото издание на Международния Детски Фолклорен Фестивал – София доказа, че изучаването на фолклорното наследство на една страна е безценен дар не само за новите поколения, които изучават стъпки, обичаи, традиции, но и за публиката. С амбицията да се разраства и да става все по-голям и пъстър, организаторите на това стойностно събитие вече гледат към перспективите на 2015 година.

Estonia1 Събитието се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.