През тази година се случи едно необикновено събитие – предупредиха геолозите – „счупи се” една от големите тектонични плочи, от които се състои земната кора. Именно това е била причината за двете големи земетресения от 11 април на изток от Суматра, твърди публикация в списание Nature.

Земетресенията не нанесоха големи щети, особено ако се сравняват със стихийните бедствия от 2004 г. в този регион. Учените обаче подчертават: разломът на тектоничната плоча е събитие, което е изключително рядко и значимо.

Всъщност земетресението със сила 8,7 бала е било реакция на четири разлома в плочата: три паралелни един спрямо друг и четвърти – по перпендикуляра, обясняват геолозите. След два часа е станало и второто земетресение – със сила 8,2 бала. Океанското дъно здраво се е разтресло. „Земетресенията са довели до появата на „прорези в плочата”. Наблюдава се разделяне на Индоавстралийската плоча на две“, твърди Торн Лей от Университета в Южна Калифорния. Става дума не за пълен разлом, а за мрежа от пукнатини, предполагат изследователите.

Мадридският геофизик Мигел Ераис отбелязва, че разломи на плочите се случват на Земята през промеждутъци от няколкостотин хиляди години. „Но за пръв път ни се удава възможност да наблюдаваме непосредствено началото на формирането на нова граница между плочите и то при наличието на необходимия инструментариум,  подчертава той.

Земетресенията в близост до Суматра имаха и неочакван ефект от другата страна на Тихия океан. По всяка вероятност те са предизвикали сеизмичната активност на другия разлом – в Калифорния, смятат Фред Полиц от Геоложката служба на САЩ и неговите колеги.