Екип специалисти от Мюнхенския университет в Германия съобщи за принципната възможност за реконструкция на една от двете статуи на Буда в долината Бамиян в Афганистан, варварски взривени от талибаните през 2001 г.

Първоначално скулптурите са били оцветени в радващо окото цветове: тъмносин, розов, оранжев, червен и бял. Така са изглеждали статуите в края на X в.(Илюстрация Arnold Metzinger.)

Световно известните скулптури (едната с височина 53 м, а втората – 35 м) не пречеха на никого в продължение на хиляда и петстотин години, докато не бяха счетени от талибаните за «отвратителна проява на идолопоклонничество ».

След като изучили детайлно стотици фрагменти от изваянията, изследователите, начело с професор Ървин Емерлинг дошли до извода, че по-малката статуя подлежи на възстановяване. Що се отнася до втората, чиято дълбочина (дебелина) достигала 12 м, то учените са настроени скептично за нейното възстановяване.

Но и възкръсването на 35-метровата статуя няма да бъде лесна работа. Дори и да не се вземат под внимание политическите и други външни трудности, практическото осъществяване на това благородно намерение е свързано с преодоляването на редица

Нишите, в които стояха статутите вече са реставрирани. (Снимка PRI's The World.)

препятствия. Основното от тях е, че или трябва в долината Бамиян да бъде построена специална производствена площадка, или да се измисли как да се превозят 1 400 блока, всеки от които с маса около 2 тона, от Германия.

Има сведения, че неколцина японски будисти вече са дали съгласието си да финансират проекта, какъвто и да е той. Всичко ще бъде обсъдено по-детайлно на специална конференция в Париж тази седмица.

Между другото, немските учени датираха по-малкия Буда от 544–595 г., а големия му колега – от 591–644 г.

Източник: Франс Прес.