Учени установиха, че от цялото човечество европейците са най-малко адаптирани към вегетарианството. Оказало се, че на тях им липсват нужните гени, които помагат за извличането на необходимите вещества от растителната храна.

eatinggreenc

Честота на „вегетарианския“ алел в света.

Изводът е на американски генетици от Корнуелския университет, а статията им е публикувана в списание Molecular Biology and Evolution.

Както е известно, полиненаситените мастни киселини са жизнено необходими на организма – те влизат в състава на клетъчните мембрани и сигналните молекули. Котките, кучетата и хората, в чието меню влизат месо или риба, ги получават директно от храната. Но вегетарианците са принудени да синтезират полиненаситени мастни киселини от растителните им предшественици като омега-3 и омега-6.

За тази цел на хората идват на помощ гени, в които са закодирани протеините FADS1 и FADS2 – те умеят да добавят в молекулите на мастните киселини допълнителни двойни връзки. Авторите на статията установили, че съществува особена разновидност (алел) на гена FADS2, която прави тази работа по-ефективна. Тази разновидност (учените я обозначили с абревиатурата rs66698963) е по-дълга от обичайната с 22 чифта нуклеотидни основания.

Отначало авторите на изследването анализирали геномите на 234 индийци, чиято храна традиционно е предимно растителна, и 311 обикновени американци. Изяснило се, че вегетарианският алел присъства при 68% от индийците и само при 18% от американците. След това учените се обърнали към базата данни Genomes Project, за да разберат, как стоят нещата с с гена FADS2 при хората от други части на света.

Били обработени геномите на 1000 индивиди. Установено било, че алелът rs66698963 е притежаван от 70% от жителите на Южна Азия, чиято традиционна диета се състои от ориз, от 53% от африканците, 29% от жителите на Източна Азия и само от 17% от европейците. Ниската честота на вегетарианския алел сред европейските народи се обяснява с това, че в менюто на предците им винаги са влизали много мляко и месо.

Откритието доказва, че в най-добрия случай едва всеки пети европеец е адаптиран към вегетарианството – останалите, в случай на отказ от месо и месни продукти, ще страдат от дефицит на полиненаситени мастни киселини, което ще се отрази особено негативно на работата на мозъка. Авторите на статията се надяват, че откритието им ще позволи да бъдат съставяни по-ефективни индивидуални диети за пациентите.

Източник: flickr.com