Изследване, обхванало геномите на 2 257 души от 40 популации, показва, че европейците са по-тясно свързани един с друг, отколкото се смяташе досега.

Съвременният жител на Великобритания има общи предци с всички европейци. На картата е показано местообитанията на тези прародители в различните исторически епохи. (Снимка: авторите на изследването)

Първите опити да се проследи родословието на човека с помощта на ДНК бяха осъществени чрез проследяване на «генетични маркери на един родител» — митохондриалния геном, предаван по майчина линия или Y-хромозома, получавана от мъжете в наследство от бащите им. Тези изследвания позволиха да се опише човешката история с едри щрихи, обозначавайки основните моменти от човешката миграция – от Африка и последвалата колонизация на Евразия и Америка. Но за реконструкцията на сравнително скорошни събития тези маркери не вършат много работа — най-малкото, защото позволяват да се възстанови само една родословна линия, майчина или бащина.

В последните години учените се обърнаха към останалата част от генома, тоест към тези участъци от ДНК, които могат да се наследят и от двамата родители. С такова изследване се заели и генетиците Питър Ралф от Южнокалифорнийския университет и Греъм Куп от Калифорнийския университет-Дейвис.

При сливане на яйцеклетката и сперматозоида гените на родителите се смесват. В резултат геномът на всеки човек се състои от парченца хромозоми на неговите предци. С всяко поколение последователностите от ДНК се изрязват и се поставят на нови места, така че незасегнатите сегменти стават все по-къси. Поради това парченцата ДНК, които са общи за първи братовчеди, са по-дълги от общите фрагменти при «четвъртите братовчеди», например.

Някои компании (например, калифорнийската 23andMe) извършват вече търсения на далечни родственици на тази база, но Ралф и Куп решили да отидат още по-далеч и изяснили, че общите предци на представители на една европейска популация са живели преди около 500 години, а най-старите участъци ДНК свързват европейците от всички краища на континента.

Работата позволила също така да се открият генетични следи от важни събития в историята на Европа — например, нахлуването на хуните в IV век и започналият скоро след това разцвет на славяните: предците на днешните обитатели на Източна Европа, който са свързващото звено с другите европейци, са живели преди около 1 500 години. Що се отнася до Италия, например, изследването показало, че снешните италианци са свързани с останалите европейци с общи прародители, живели преди около 2 хиляди години.

Подобни изследвания могат да решат отдавнашни загадки на човешката история, обяснява Куп.

Източник: Nature News.