За четвърта поредна година България ще се включи в Европейската нощ на литературата. На 13 май от 18.00 до 22.00 часа ще се четат откъси от произведенията на съвременни европейски автори, издадени след 2000 г. в 11 града: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

90c3cc2fc18e1a5d04b6f3f062be2a39Актьори и публични личности ще четат откъси на различни места, наречени „Читателски гнезда“. Произведенията ще се четат по половин час, а посетителите ще имат възможност, освен да послушат откъси от различни книги и да събират печати, които пък могат да им донесат подарък – книга.

В Полският институт в София ще можете да се насладите на избрани полски стиховe, на третия етаж на Съюза на българските художници ще чуете части от книгите „Хубавите дни на Аранхеус“ от Петер Хандкe, четена от Явор Бахаров и Лили Гелева, „Тезей“ на Валентин Дишев, „Тамбос“ на Людмила Миндова и „Кошерът на думите“ на Яница Радева.
В „Дом Канети“ в Русе ще се чете съвременна полска поезия и Елиас Канети, във Велико Търново са избрани Зйди Смит от Великобритания, Клара Санчес от Испания, Габи Гьоп от Германия и още македонска, австрийска, българска , руска и чешка литература. В Пловдив ще се проведе и т.нар. Библионощ „С фенерче и спален чувал в Библиотеката“.

Нощта на четенето ще приключи в 21:30, когато ще започне афтърпарти в Timeless café на ул. „Кракра“ 11 в София.

Подробна програма за различните градове, „читателските гнезда“ и произведенията може да се открие в сайта Нощ на литературата.