Според представили на Европейската космическа агенция, през 2030 година земният спътник ще стане достъпен за човека.

dnews-files-2013-02-neil-armstrong-boot-print-670x440-130209-jpgЗа тази година е планиран първият полет до Луната, в който ще вземат участие обикновени хора. Мисията «Луна-30» ще бъде проведена с използването на автоматизирано оборудване и сложни технологични решения. Много учени все още смятат подобна мисия за невъзможна и настояват, че астронавтите трябва да преминат специална подготовка.

Но ръководителите на Европейската космическа агенция не са съгласни с подобно мнение и смятат опасенията на учените за преувеличени и нямащи нищо общо с реалността.

През XXI век надпреварата за Луната премина на нов етап. САЩ стартираха програмата „Съзвездие“, която предвиждаше създаването на бази на Луната. Но по решение на Барак Обама след кризата от 2008 г. проектът бе прекратен.

Европейската космическа агенция планираше още преди две години да разположи база на Луната след 2030 г. Намерение да разположат бази на Луната имат и Япония, и Китай. Пекин дори определи срокове за целта – 2040-2060 г.

Русия също заяви интереса си към изследване на Луната. В официалната програма на Роскосмос за 2013-2018 г. присъства специален член, който предполага „фундаментални космически изследвания, включително изследване на Марс и Луната“. Руската програма включва и старта на два спътника „Луна-Ресурс“. „Концепция на руската лунна програма“, разработена от Руската академия на науките, „Роскосмос“ и Московския държавен университе е създаване на обитаема база на Луната към средата на века, която да може да бъде ползвана за добиване на полезни изкопаеми. Първата експедиция с астронавти е планирана за 2030 г.