Тези дни учените представиха резултатите от подробното изучаване на анатомията на Homo naledi.

_85448683_01-homo-naledi-bone-table-vertical-john-hawks-cc-byHomo naledi е наскоро открит нов вид на човешките предци, от който бяха намерени много останки в пещера на територията на РЮА. Един от любопитните изводи на учените е, че този древен предтеча на човека е бил напълно приспособен едновременно за катерене по дърветата и ходене по земята.

Трябва да се отбележи, че стъпалото на Homo naledi е описано след детайлно проучване на 107 фрагмента от кости. Нещо повече, десният крак на един от възрастните индивиди, въпреки възрастта, е съхранен напълно. Оказало се, че стъпалото на съвременния човек не се отличава много от това на Homo naledi. Няма съмнение, че такава анатомия сочи за способността на този човешки вид да стои и ходи изправен на два крака.

Изследванията показали още, че тези древни предци на човека са можели да изминават доста големи разстояния. Homo naledi се отличава от съвременния човек с по-извитите си фаланги на пръстите на стъпалото и по-ниския свод.

2345Що се отнася до горните крайници, те били описани въз основа на изучаването на 150 кости. Както и в случая с краката, така и при горните крайници има останки от ръка, която се е запазила практически идеално. Подобни, толкова добре запазени костни фрагменти от древни човешки видове, са изключително редки.

Изследвайки костните фрагменти от ръце, учените открили уникална комбинация от анатомични черти. Костите на китката и палеца много приличат на неандерталските и кроманьонските. Следователно, представителите на Homo naledi са можели здраво да държат предмети, което на свой ред дава възможност да се предположи, че те са можели да използват различни оръдия.

Но костите на останалите пръсти са извити, наподобявайки аналогичния показател при австралопитеците. Това означава, че е възможно, Homo naledi да са използвали ръцете си при катерене по дърветата.

Въпреки прекрасното състояние на откритите останки, все още остават много въпроси, на които учените нямат отговор. Един от тях е възрастта на намерените кости.

Източник: Nature