Може би най-древният известен ръкописен препис на Библията бе открит в хранилище в президентския дворец Абдин в центъра на египетската столица, предаде ИТАР-ТАСС.

Дворецът Абдин в Кайро.

Откритието е направено от Ахмед Идрис, ръководител на комисията по инвентаризация на всички дворци, намиращи се по-рано под ръководството на канцеларията на държавния глава, пише вестник „Ал Гумхурия“ в днешния си брой.
По думите му, предстои да бъде създаден специален комитет от учени и историци, които да проучат текста на свещената книга и да изяснят времето на нейното написване. Но още отсега е ясно, отбелязва той, че откритото Евангелие “ е безценно и няма аналог в света“, тъй като „древният ръкопис представлява оригинален текст“.
Дворецът Абдин в центъра на Кайро е открит през 1874 г. Първоначално е бил една от кралските резиденции, по-късно преминава във властта на президента на страната. Смятан за един от най-разкошните дворци в света, Абдин в момента представлява музей, макар че доскоро част от помещенията са били заети от канцеларията на президента. В двореца има 500 стаи, като горните етажи, където на времето са били спалните помещения на кралското семейство, са съхранени в първоначалния им вид за посещения на чуждестранни високопоставени гости. По-надолу са разположени различни музеи – Кралският семеен дворец, Президентският музей на подаръците, Музей на оръжията, Исторически музей на документите и др.
Според Идрис, до момента инвентаризацията не е установила нито една загубена или открадната вещ.