Генетици установиха, че много проблеми със здравето, наблюдавани при европейците, са свързани с гените, които техните предци са получили от неандерталците. Към тях се отнасят депресията, психическите разстройства, тромбозите и дори пристрастяването към тютюна.
Изводът е на американски специалисти от Университета Вандербилт, които публикуваха статия за изследването си в последния брой на списание Science.
neanderthalsПреди няколко години бе установено, че от 1 до 4% от гените на съвременните хора са получени от неандерталците. Това наследство е избегнато само от африканците, тъй като съвременните хора са се кръстосвали с неандерталци след като са напуснали Африка и са започнали да се заселват на територията на Европа.
Учени вече направиха няколко различни изследвания в опит да установят в какво именно се проявяват неандерталските генетични вариации. Така, преди две години американски изследователи разшифроваха геномите на около 1000 души от неафрикански произход и откриха, че ние сме наследили от неандерталците гените, повишаващи риска от развитие на диабет втори тип, болестта на Крон, а също и усилващото се пристрастяване към тютюна.
Този път американските генетици проведоха още по-мащабно изследване. В неговата основа залегнала анонимна база данни, съдържаща сведения за здравния статус на около 28 000 европейски пациенти. От всеки от тях били взети проби биоматериал. След направен генетичен анализ на образците, изследователите успели да свържат конкретни заболявания на пациентите с гени, смятани за наследени от неандерталците.
Изяснено било, например, че европейците са наследили от неандерталците повишената способност за съсирване на кръвта. Някога този признак е бил адаптивен, тъй като е способствал за по-бързото зарастване на раните, но днес води до образуване на тромб, който е причина за инсулти, както и за усложнения при бременност и за белодробна емболия.
Освен това, неандерталските гени провокират възникването на кератоза – патологично удебеляване на роговия слой на кожата. В миналото, вероятно, тези гени също са били полезни, тъй като са помагали на човешката кожа да се адаптира към суровите климатични условия в Европа.
Накрая, учените установили, че гените на неандерталците в значителна степен регулират нашия психически живот – в частност, те могат значително да понижат, или, напротив, да повишат риска от възникване на депресии, а също и на психични и неврологични разстройства. Авторите на изследването потвърдили и данните на своите колеги за връзката на неандерталските гени със склонността към пушенето.