Установиха кой е бил най-многочисленият народ в древната история на човечеството. Учени от Технологичния университет Нанян в Сингапур и Пенсилванския университет в САЩ откриха в резултат на съвместно изследване, че бушмените (койсанската група народи) дълго време са били най-многочисленият човешки етнос.

_MG_5686Положението се променило едва преди около 20 хиляди години. Освен това, анализът на ДНК показал, че в числото на настоящите представители на тази група има такива, чиито предци не са се смесвали с представители на други етнически групи в продължение на цели 150 хиляди години!

Това откритие означава също така, че с помощта на съвременни методики е възможно да се проследи произхода на всяка етническа група 200 хиляди години назад, ако сред представителите на тази група има поне неколцина, чиито предци не са се смесвали с други народи. Койсанските ловци-събирачи, живеещи в Южна Африка, открай време смятат себе си за най-древния народ. И, както показва настоящото изследване, техният етнос действително е един от най-древните. Те се отличават генетично не само от европейци и азиатци, но и от другите африканци.

Новите данни ще помогнат на учените да разберат по-добре еволюцията на човешкия геном и, както те се надяват, да намерят по-ефективни варианти за лечението на някои генетични заболявания.

Преди няколко години пък проучване установи, че други изконни жители на Черния континент, африканските пигмеи, произхождат от популация, живяла преди около 20 хиляди години, която се е отделила в отделен клон още по-отдавна, преди около 60 хиляди години.