Децата, които растат с куче вкъщи или с домашни животни в двора, са с по-ниски шансове да заболеят от астма в сравнение с връстниците им. Изводът е на екип учени от няколко шведски университета.

kid-and-dogМедици и епидемиолози събраха данни за повече от един милион шведски деца, родени в периода 2001 – 2010 година, и проучиха случаи на 276 000 ученици. От тях около 22 000 деца са живеели с кучета, които родителите им са довели в годината след тяхното раждане. Родителите на 950 деца пък работят като фермери и гледат животни. При 11 600 участници в изследването били регистрирани пристъпи на астма на седмата година от живота им. В случаите с ученици, по данни на учените, наличието на куче в къщите им намалява риска от развитие на астма с 13%, а контактите с животни във ферма – с 52%.

Също така били анализирани случаи с 379 000 деца в предучилищна възраст. От тях 53 000 имат куче, а 1700 имат постоянен контакт с животни във фермите на родителите си. Около 19 000 участници в изследването са имали поне по един пристъп на астма по време на неговото провеждане, а при 28 000 е регистриран допълнителен пристъп в течение на периода на наблюдение. Оказало се, че и при децата в предучилищна възраст тенденцията се запазва: гледането на куче вкъщи намалява риска от астма с 10%, а наличието наблизо на домашни животни — с 21%.

«Тези показатели при децата, растящи заедно с животни, са обусловени от съчетание на няколко фактора, — отбелязва авторът на изследването Туве Фол от Университета в Упсала. — В домовете, където има кучета и във фермите с животни, съставът на домашния прах, по понятни причини, е с по-ниско ниво на чистота. Освен това, тези деца по-често са на чист въздух и са по-активни физически».

Според алерголога Франк Вирант от Университета във Вашингтон, децата, взаимодействащи си с домашни животни, може да са носители на определени бактерии, намаляващи риска от развитие на астма.

Ползата от домашни любимци е отбелязвана и по-рано от много други изследователи. Така например, учени от Кеймбридж дойдоха до извода, че домашните любимци помагат на децата да преживеят тежки събития в живота. При това, малките собственици на животни установяват често по-близки отношения с животните, отколкото с връстниците си.

Източник: Reuters