Днес Светата православна църква отдава почит на Свети Климент, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ. На този ден своя патронен празник отбелязва Софийският университет „Св. Климент Охридски.

Всъщност 25 ноември е бил денят на раннохристиянския светец Климент папа Римски, чиито мощи са издирени и пренесени в Рим от братята Кирил и Методий. По време на престоя им в Рим през 869 г. папа Адриан II освещава донесените от двамата братя богослужебни книги на славянски език и посвещава в духовен сан някои от придружаващите ги ученици, сред които е и самият Климент. Отслужена е и тържествена литургия на славянски език в чест на св. Климент папа Римски. По този повод първоначално на 25 ноември църквата чества всички Седмочисленици. Впоследствие се решава на този ден да остане само св. Климент Охридски, а светите Седмочисленици се прехвърлят на 27 юли.

Теофилакт Охридски го нарича „пръв епископ, който проповядвал на български език“, а Димитрий Хоматиан в Краткото житие на св. Климент Охридски пише за него: „Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи.“Просиял в подвизи, вършил чудеса – починал в 916 година. Мощите на св. Климент се намират в църква „Св. Пантелеймон“ в Охрид.

В Правилника на Университета от 1905 г. за пръв път Академичният съвет определя, че 25 ноември, денят на св. Климент Охридски, става патронен празник на Университета.

Първото тържествено отбелязване на университетския празник е замислено да бъде запомнящо се в хода на честванията на 15-годишнината на Висшето училище през 1903 г. За съжаление поради траура след жестокото потушаване на Илинденското въстание първият юбилей на Висшето училище протича скромно като обикновен годишен акт на 25 ноември в салона на читалище “Славянска беседа”.

В дните около патронния празник, наречени „Климентови дни“ Софийският университет организира различни прояви – концерти, литературни срещи, театрални постановки и др.