Най-разпространената теория за това че причина за внезапното изчезване на динозаврите на Земята е падането на астероид, вече бе потвърдено от вкаменелости, открити в Северна Америка.

impact410 Но учените откриха потвърждение на тази теория и в Европа, което означава: динозаврите са измрели твърде бързо и практически едновременно по цялото земно кълбо. Работата на международната група палеонтолози слага край на голяма серия публикации, посветени на европейските динозаври в течение на последните две десетилетия. Вкаменелостите на древни гущери от периода креда бяха открити в Испания, Франция, Румъния и други страни. Съдейки по разнообразието и възрастта на тези находки, екипът изследователи под ръководството на Золтан Чики-Сава от Букурещкия университет установи, че популацията от динозаври е останала значителна и разнообразна чак до внезапното им изчезване. Така например, само няколкостотин хиляди години преди падането на астероида хищните и тревопасните видове са присъствали и процъфтявали в Пиренеите в Испания и Франция. «В течение на дълго време Европа оставаше в сянката на другите континенти, когато ставаше дума за разбиране на природата, състава и еволюцията на континенталните екосистеми от периода креда. Но в последните 25 години бяха предприети огромни усилия, насочени към обогатяване на нашите познания и в момента ние се намираме на прага на нови открития, засягащи живота на динозаврите в самия край на епохата на тяхното съществуване», разказва професор Золтан Чики-Сава. «Не е тайна, че преди 66 милиона години на Земята е паднал астероид и динозаврите са изчезнали, но тази история се основаваше главно на изкопаеми от Северна Америка. Сега стана известно, че в Европа динозаврите са процъфтявали до астероидния удар точно толкова, колкото и тези в Северна Америка. Това е важно свидетелство за това, че астероидът е унищожил динозаврите едновременно по целия свят», добавя на свой ред съавторът на изследването Стивън Брюсат от университета в Единбург.

Неотдавна пък бе изказана друга любопитна хипотеза, че динозаврите са измрели поради нещастно стечение на обстоятелствата. На теория те са могли да преживеят падането на астероида, ако то се бе случило в друго време — няколко милиона години по-рано или по-късно. Проблемът е бил в това, че преди неговото падане и последвалите природни катаклизми, динозаврите са били отслабени от намаляването на видовото разнообразие.

Източник: Science Daily