Велосипеди с дървена и прозрачна рамка, с електрозадвижване и системи за «интелигентно» управление, необичаен дизайн, и какво ли още не видяхме през отиващата си 2013 гдшно…

Concept 1865

Concept1865-ebike-by-Ding3000_dezeen_ss_13

Едно от най-оригиналните колела, представени през тази година, — Concept 1865. Велосипедът, създаден от химическия концерн BASF, всъщност представлява «пени-фартинг» (Penny-Farthing) в съвременен вариант. Предното му колело е значително по-голямо от задното, а в системата му за придвижване няма верига. В Concept 1865 са използвани най-модерни материали, а използването на метал е сведено до минимум: от него са направени само детайли на електромотора, спирачките и осите на колелата. Всички останали конструктивни елементи са произведени на основата на различни видове пластмаса и пеногуми, епоксидна смола и полиуретан. Велосипедът се движи с помощта на електродвигател или с педалите на предното колело.

WOOD.b

Велосипедът, създаден от компанията BSG bikes, е замислен като «максимално екологичен вид транспорт». Неговата рама е направена от дърво. WOOD.b е предвиден за експлоатация в градски условия. Производителят предлага няколко варианта на външния вид и възможност за избор на цвета.

viks

Велосипедът viks е още една гледна точка към това, какво може да бъде «зеленото» транспортно средство, предназначено за градско придвижване. Велосипедът има минималистичен дизайн: той е направен на основата на две съединени една с друга рами, направени от стоманени тръби. Предвидени са няколко варианта за цветово оформление, включително и на колелата.

Designaffairs Clarity Bike

dezeen_Clarity-Bike-by-Designaffairs_ss_3

А този велосипед, произведен от Designaffairs, се отличава с прозрачна рама. Тя е направена от материала Trivex, явяващ се алтернатива на поликарбонатите. Trivex е с много висока якоост, като е устойчив и към промените в температурата и към светлината.

Philippe Starck PIBAL

dezeen_Pibal-by-Philippe-Starck-and-Peugeot_ss_4

Philippe Starck PIBAL позволява придвижването както по традиционния начин, с въртене на педали, така и с оттласкване от земята – като на детско колело.

Копенхагенското колело

cph_wheel0351

«Умният» велосипед Copenhagen Wheel, за който вече писахме в Знания, е проект на лабораторията SENSEable City към Масачузетския технологичен институт в САЩ. В задното колело е интегриран специален модул с малък електромотор, блок акумулатори, набор от разнообразни сензори и електронна схема на управление. Работата на системата се управлява посредством Bluetooth връзка със смартфон с помощта на мобилно приложение.

UCI-legal

5838277365_79c1064887_z

Велосипедът Union Cycliste Internationale (UCI-legal) е създаден с участието на инженери на McLaren. При разработката на велосипеда е обърнато особено внимание на здравината, малкото тегло и аеродинамичните качества, като крайният резултат е висок комфорт и голяма скорост.

bikeID Svart Bike

bikeid-svart-bike-moma-designboom02

Проектът bikeID Svart Bike се отличава със строг, минималистичен дизайн. Велосипедът е снабден с автоматичен превключвател на скоростите, интегриран в задната ос. Това покачва цената на велосипеда до почти 1 000 долара.

IKEA Draisienne

Draisienne3_Andreas_Bhend-776078

Този велосипед, насочен основно към децата, се предлага във вид на комплект за самостоятелно сглобяване (че как иначе). Основните детайли са изготвени от шперплат, а някои елементи са произведени с помощта на 3D принтер.

VANMOOF 10

vanmoof-10-electrified-bike-designboom02

Велосипедът VANMOOF 10 е снабден с електрозадвижване, «интелигентна» система за управление и GPS система. Според производителя пробегът на велосипеда само с електрозадвижване достига 60 км.

Източник: Design Boom.