Спиращи дъха яхти, самолети и лодки на слънчеви батерии, тримарани в стил high-tech  – 2013 година беше богата на най-различни, понякога уникални, летателни апарати и морски съдове. Ще ви разкажем за десет от най-необикновените средства за придвижване по вода и въздух.

Solar Impulse

През изминалата година за пръв път в историята добре известния ви летателен апарат, използващ само слънчева енергия, прелетя през цяла Северна Америка. Става дума за самолета Solar Impulse, разработен от швейцарски изобретатели и пилотите Андре Боршберг и Бертран Пикар. Solar Impulse използва около 11 хиляди слънчеви елемента за генериране на електроенергия, захранваща четири двигателя. Слънчевите батерии също така зареждат акумулаторите на борда: енергията им стига за полет през нощта, затова едноместният самолет на теория може да се намира във въздуха колкото си иска.
Solar Impulse има размах на крилата сравним с този на Airbus_A340″, — 63 м. При това слънцелетът тежи само 1,6 т. За сравнение, споменатият А-340 при пълно натоварване има тегло около 370 т.

Историческият полет на Solar Impulse започна на 3 май в Сан Франциско, Калифорния. По пътя самолетът кацна във Финикс – Аризона, Форт Уърт – Техас, Сент Луис – Мисури, Цинцинати – Охайо и Вашингтон. В крайна сметка самолетът премина от източното до западното крайбрежие на Щатите без нито една капка гориво.

MS Turanor PlanetSolar

MS-TURANOR-PlanetSolar

Това е най-голямото транспортно средство в света на слънчеви батерии, като общата им площ надминава 500 м². Дължината на яхтата е 30 м, максималната скорост – 26 км/ч. MS Turanor PlanetSolar може да превозва 12 пътници, а екипажът е от четирима души.

Е-Volo

12345

През 2013 г. извърши първия си успешен полет уникалният електрохеликоптер Е-Volo. Двуместният летателен апарат е оборудван с 18 половинметрови перки от карбонови влакна (0,5 кг всеки), привеждани в движение от електрически двигатели. Конструкторите на апарата целят максимална скорост от 100 км/ч, таван на полета от два километра и максимално тегло за излитане от 450 кг при двама пътници.

Hydroptere

54626234

През ноември съветът World Sailing Speed Record Council обяви официално новия световен рекорд за водни съдове с платна: апаратът Hydroptere е способен да развие скорост до 56 възела или около 104 км/ч. За това способства особената конструкция на подводните криле, благодарение на които платноходът буквално се носи във въздуха.

Terrafugia Transition

Terrafugia-Transition

Американската компания Terrafugia проведе през 2013-а първата публична демонстрация на «летящия автомобил» Transition. Транспортното средство е двуместно, със сгъваеми крила. Моторът Rotax 912ULS има мощност от 100 к. с. Максималната скорост на Transition е 185 км/ч. По време на демонстрацията автомобилът прекара във въздуха около 20 минути, след което се приземи и сгъна крилата си.

Zaha Hadid

jazz-superyacht-51

Яхтата на Захи Хадид, за която писахме вече в Знания, е с дължина почти 130 м и впечатлява с необикновения си дизайн и разкошен интериор в стил high-tech. Морският съд е с голяма остъклена площ, а формата му напомня космическите кораби в представите на футуролозите.

World View Enterprises

Enjoy-World’s-View-and-a-Drink-2

Скоро (срещу $75 000) компанията World View Enterprises ще е в състояние да предложи на всеки желаещ да извърши полет с «космически» въздушен балон. Специалният апарат ще издига пътниците на височина 30 километра, откъдето те ще могат да се насладят на неповторимата красота на Земята. Става дума за нов вид космически туризъм, който може би ще е конкуренция на компанията Virgin Galactic

Jolly Roger mega-yacht

Jolly-Roger-mega-yacht-by-Palomba-Serafini-associati-3

Още един поглед към съвременните играчки на богатите. Яхтата с дължина 65 м е проектирана като «висок клас морски автомобил». По замисъла на дизайнерите, предната част на Jolly Roger mega-yacht, освободена от почти всякакви конструкции, трябва да прилича предния капак на лек автомобил, а жилищната част на няколко нива – на кабина.

Amazon Prime Air

Компанията Amazon представи в края на годината проекта си Prime Air, предвиждащ доставка на закупените от интернет стоки с помощта на безпилотни летателни апарати. Те ще бъдат напълно автономни и ще намират пътя от магазина до мястото на доставка с помощта на компютър на борда и спътникова навигация GPS. Идентифицирайки подходящо място за доставка пред къщата на клиента, безпилотният апарат ще оставя стоката там и ще се връща в базата. Според замисъла на Amazon, услугата Prime Air ще позволи получаването на стоки в течение на половин час от момента на заплащане. Услегата може да заработи още през втората половина на настоящото десетилетие.

Adastra

Luxury-motor-yacht-Adastra-by-McConaghy-Boats

Тримаранът Adastra е уникален съд с дължина около 43 м. Създаването на шикозната яхта започна преди пет години. Мощността на двигателите е 1 150 к. с., а пробегът с едно зареждане на гориво – над 6 000 км. Забележителното е това, че основните системи на тримарана може да се управляват с помощта на специално мобилно приложение за iPhone или iPad.

Източник: Design Boom.