Eлектрически трицикъл, хибридни пикапи и дори необикновен камион с горивни клетки видяхме през 2013 година …

Световната автомобилна промишленост показа все по-засилващ се интерес към екоавтомобилите. Ето някои от най-интересните «зелени» автомобили, дебютирали през последните 12 месеца.

Peugeot Hybrid Air
peugeot-hybrid-air
Още през януари PSA Peugeot Citroen представи принципно новата технология на хибридния автомобил Hybrid Air. Тя е основана на запасяване с енергия на двигателя с вътрешно горене не в скъпоструващи литиеви батерии (във вид на електроенергия), а в обикновени бутилки със сгъстен въздух. При необходимост от използване на натрупаната в тях енергия, въздухът се изпуска посредством хидроналягане и върти вала.

Двигателят има три режима на работа: на въздух (с нулеви емисии), на гориво и комбиниран. Peugeot Hybrid Air харчи средно по 2,9 л гориво на 100 км, а емисиите СО2 в атмосферата са 69 г/км.

VW CrossBlue Coupe

Volkswagen-CrossBlue-Coupe-concept-7

Концептът CrossBlue Coupe, създаден от концерна Volkswagen, е снабден с икономичната система Plug-In-Hybrid: той се привежда в движение от два електромотора и един бензинов двигател V6 с непосредствено впръскване на гориво (TSI). Двигателната система е с 415 к. с. мощност, а времето за ускоряване от 0 до 100 км/ч е 5,9 с. Максималната скорост достига  236 км/ч.

Въпреки тези внуштелни параметри, средният разход на гориво на CrossBlue Coupe е едва 3 л на 100 км. Само „на батерии” CrossBlue Coupe може да измине до 33 км.

The Elio

elio

Компаниятаа Elio Motors от САЩ разработи триколесната кола The Elio с пробег 1000 км. Машината разполага с трицилиндров мотор от 70 к. с., който позволява ускорение до 100 км/ч за 10 с, като освен това The Elio е снабден и с петстепенна автоматична скоростна кутия. Максималната скорост е 161 км/ч, а средният разход на гориво — 2,8 л на 100 км. При 30-литров резервоар това означава пробег от 1 081 км!

VIA Motors XTRUX

via-motors-xtrux-800-hp-electric-pickup-live-photos-2013-detroit-auto-show_100416099_m

Засега хибридните и електрически двигатели се използват основно за компактни автомобили, но вече има и опити за създаване на товарен транспорт. Така например, компанията VIA Motors представи пикапа XTRUX, в който се използват два електромотора с мощност 402 к. с. всеки. Пикапът може да измине на акумулатори приблизително 60 км, след което се включва бензиновият двигател V8.

Yaris Hybrid-R

2013_toyota_yaris_hybrid_r_concept_02_1-0904

Направен на платформата на тривратия хечбек Yaris, концептуалният автомобил Yaris Hybrid-R е снабден с 1,6 литров двигател с вътрешно горене, два електромотора и «интелигентна» система за задвижване на всички колела. Вместо акумулатори в автомобила се използва суперкондензатор, който има голям капацитет и скорост на зареждане / разреждане. Това идеално подхожда за „спортен” стил на каране. Всеки двигател може да се използва било то като генератор или като двигател.

Buick Riviera

3af69d89ab55619116f77d587fdacd3d_resized_width_2f3b028be8a64a05554989ecd1b55f93_500_q95

Ето още една необичайна концепция от отиващата си година – Buick Riviera с футуристичен външен вид. В автомобила е използвана хибридна двигателна система, чиито характеристики засега не се разкриват. Особеност на колата е възможността за използване на система за безжично зареждане на блока акумулаторни батерии.

Daihatsu FC Deco Deck

daihatsu-fc-deck-tk13-01-1

Необикновеният камион с горивни клетки бе показан от японската компания Daihatsu. Двигателната система FC Deco Deck използва особен тип горивни елементи с базична анионна мембрана. Тази технология позволява да се използва в качеството на катализатор никел или кобалт, а не скъпоструващата платина, което значително намалява стойността на производството.

Toyota i-ROAD

TOYOTA-iROAD-1

Двуместният електрически трицикъл Toyota i-ROAD се привежда в движение с помощта на два електромотора. Теглото му е 300 кг, а максималната скорость е ограничена на 45 км/ч. В трицикъла е интегрирана система за активен наклон: тя разчита необходимия ъгъл на наклон на всяко от предните колела на база на вграден гиросензор, датчици за ъгъла на завъртане на кормилото, състояние на пътното платно и т.н.

Mitsubishi Concept GR-HEV

Mitsubishi-GR-HEV-concept-2

Компанията Mitsubishi създаде концептуалния пикап Concept GR-HEV, оборудван с хибриден агрегат. Автомобилът се задвижва от 2,5-литров дизелов двигател и електрически мотори. Производителят е  приложил система за постоянно задвижване на всички колела, а декларираните емисии на вредни газове в атмосферата са 149 г / км.

Nissan BladeGlider

nissan-bladeglider-01

Необичайната кола с трапецовиден корпус е предвидена да превозва трима души: в предната част е пилотът, а зад него има места за двама пътници. BladeGlider  е напълно електрически автомобил с нулеви емисии на вредни газове. Въртящият се момент се предава на задните колела. Захранването е обезпечено от блок от «иновационни литиево-йонни акумулаторни батерии».

Източник: Gizmag.