Американски астрономи представиха най-убедителното досега доказателство за това, че в Слънчевата система съществува девета планета. По размери тя би трябвало да превъзхожда Земята минимум 10 пъти.

hqdefaultОткритието е описано в статия на американските специалисти от Калифорнийския технологичен институт, публикувана в списание Astronomical Journal.

Както е известно, в Слънчевата система съществуват осем планети. До неотдавна за девета планета се считаше Плутон, но след 2000-та година отвъд Нептун бяха открити още няколко обекта с подобен размер и Плутон бе лишен от званието на пълноценна планета и отнесен към разреда на планетите-джуджета. Важна роля в тези изследвания изигра астрономът Майкъл Браун, който впоследствие написа книгата «Как аз убих Плутон».

Но този път Браун заедно с колегата си Константин Батигин решили да се заемат не с „убийство“ на планети, а с тяхното търсене. Браун анализирал особеностите на движенията на шест джуджета-планети, обикалящи около Нептун, включително Седна и планетата 2012 VP113, открита в 2014 г. Всички тези обекти се отличават с необичайни елиптични орбити, които лежат извън плоскостта на орбитите на осемте известни планети в Слънчевата система.

Браун изчислил: вероятността за това, всичките шест малки планети да са се групирали по случайност е само 1 к 15000. Много по-вероятно е на тяхното разположение да е повлияла някаква неизвестна «планета Х», която по маса трябва да превъзхожда Земята 10 пъти. „Всички тези обекти се местят в една посока по много странен начин, който не би трябвало да се случва. Осъзнахме, че ако нещо може да ги „избута“ в една посока, то това може да е огромна планета, която е далеч от Слънцето и ги държи на мястото им докато те обикалят около него“, коментира Браун.
Според Браун, планетата Х също обикаля по елиптична орбита, излизаща извън основната плоскост на Слънчевата система. В периода на най-голямо сближаване със Слънцето планетата Х се намира от него на разстояние, надминаващо седем пъти дистанцията до Нептун или тя е около 20 пъти по-далечна от Слънцето спрямо тази на Нептун, която се намира на около 4.5 млрд. км. Една обиколка на планетата-гигант около Слънцето трябва да отнема между 10 хил. и 20 хил. земни години.
Засега авторите на разработката не са успели да видят неизвестната планета с телескоп, но те призовават всички астрономи да се заемат активно с търсенето ѝ. Както отбелязва самият Браун, учените отдавна обсъждат възможността за съществуване на неизвестна планета-гигант в Слънчевата система, но всички досегашни хипотези се оказваха неоснователни и без доказателства. „По света вече има много телескопи и имаме реален шанс да намерим тази планета. Надявам се, че след като обявим това, хората по света ще се включат в търсенето“, коментира Майк Браун.
«Ако досега вие кажехте: “Имам доказателство за съществуването на Планетата Х”, почти всеки астроном щеше да ви отговори: “Пак ли? Тези момчета са изперкали”, и аз щях да кажа същото. Какво е различното в сегашната ситуация? Това, че този път сме прави», убеден е Браун.