Светослав Йорданов от ПМГ „Нанчо Попович“ в гр. Шумен спечели първото място в Националната олимпиада по английски език за 2015/2016 година в групата на XI клас.

Надпреварата започна през януари с общински кръг, последва областен през февруари за да се достигне до финалния кръг, чийто домакин тази година беше Габрово. Организатори на олимпиадата са Министерство на образованието и науката, Регионален инспекторат по образованието – Габрово, Община Габрово и Национална Априловска гимназия, която беше училище-домакин. Олимпиадата се проведе в събота, 12 март, от 10.00 часа, а до националния кръг достигнаха 114 ученици от цялата страна във възрастова граница от 8 до 12 клас, разпределени в пет групи. В четвърта група – тази на XI клас участваха 29 ученици – най-добрите от най-добрите в цялата страна.

Светльо успя да изпревари всички, събирайки внушителните  93 точки. Така той заслужи званието лауреат и оценка отличен 6 от олимпиадата. Близо десет години вече Светослав учи английски език в Училища ЕВРОПА – Шумен. Срещаме се с него по време на пролетната ваканция, за да си поговорим за олимпиадата, за английския и за плановете му за бъдещето.

 

1-1Светльо, най-напред, честито първо място на олимпиадата. Чувстваш ли се по-различно сега, като лауреат?

По различно, не бих казал. Олимпиадата беше просто поредният тест за мен. Беше последната стъпка от дълга редица усилия по подготовка и учене на езика и резултатът е налице.

Да започнем оттук – ти си изучавал английски в Училища ЕВРОПА – Шумен. Колко години вече учиш английски и от каква възраст тръгна на уроци?

Всъщност, за пръв път започнах да уча английски от анимационните филмчета, когато бях на 3-4-години, а в Училища ЕВРОПА тръгнах от 6 годишна възраст – в предучилищна група – и изкарах там почти без прекъсване близо 10 години.

Какво ти предстои сега, подготвителен курс за изпит за сертификат на Кеймбридж?

Предстои ми явяване на изпит за CPE.

Това е най-високото ниво, нали?

Да, най-високото.

Готвеше ли се специално за олимпиадата или знанията по английски, получени в Училища ЕВРОПА ти бяха достатъчни?

Готвех се, решавах тестове – може би 30-40 теста направих само за подготовка за Олимпиадата.

 А коя част от олимпиадата ти беше най-трудна и коя най-интересна? Тестът започва с диктовка, нали така? Какво ти се падна –  художествен или научнопопулярен текст?

На диктовката ми се падна художествен текст, като единствената трудност, всъщност, е често срещана и добре позната – вечният проблем с акцента на този, който чете текста.

 Американски ли беше?

Типично български (смее се). Иначе като цяло  Use of English беше лесната част от теста, по-трудно беше с Reading Comprehension.

А есето? Имали сте избор от две теми, ти коя избра?

Темата, по която писах беше „Ролята на младежта в предотвратяването на престъпността в нашите квартали“.

Доста актуално.

Да, може да изглежда на пръв поглед леко „неприятна“ тема, но след две чернови успях да се вместя в изисквания обем – 260 думи.

И във връзка с писането, да те питам и за четенето –  каква литература обичаш да четеш?

Обичам всякаква литература, старая се да не се ограничавам – чета както класически писатели, например харесвам Джордж Оруел и Оскар Уайлд, но също и по-нови –  автори на фентъзи, научна фантастика.

„ Игра на тронове“?

Разбира се, разбира се!

Прочел ли си всичко, излязло досега от поредицата?

Да, всички книги, чакаме поредната.

А на български или в оригинал ги прочете?

Преди две години се опитах на английски, но Джордж Мартин използва много архаични думи и конструкции и ми беше трудно, така че спрях на двайстата страница . Но наскоро пак отворих „Танц с дракони“ и установих, че вече я чета без проблем и разбирам всичко.

Да продължим още малко темата за олимпиадата – след като се справи така блестящо на Олимпиадата – искам да те попитам, отличаваше ли се и сред учениците в групата на Училища ЕВРОПА, дали си някакво изключение?

Хм, в началото си спомням, че в групата в Училища ЕВРОПА се отличавах … с липсата на умения по писане. Бях един от най-слабите на тестове по писане – ужасно се провалях и изкарвах по 39%, но пък в последните години започнах да полагам пробни изпити за едно ниво по-високо, от това, в което се обучавах в момента. Така че, да – отличавах се – ту с най-ниски умения, ту – с най-високи.

Има ли разлики в обучението по английски в държавното училище и в Училища ЕВРОПА, според теб, и какви са те?

Едно от важните неща е, че в Училища ЕВРОПА сме в малки групи – 10 15 ученици –  и преподавателят може да ни обърне много повече индивидуално внимание, да ни обясни грешките и т.н., докато в държавното училище – за 40 минути с 25 деца, колкото и да се старае учителят, не може да обърне внимание на всички.

Разкажи ни за първите си спомени от ученето на английски в Училища ЕВРОПА, притесняваше ли се, че ще е трудно, неприятно?  И кога започна да ти става интересен английският?

Първи спомени? Като на всички деца на тази възраст и на мен ми се играеше повече на улицата, а не да седя над учебниците. Но с течение на времето придобих навици за учене и даже наскоро казах на директорката ми  в Училища ЕВРОПА – Атина Маринова, че бих се записал за още една година само от носталгия, защото ми липсва. Изобщо спомените ми от Училища ЕВРОПА  са много. Мога да кажа, че през всичките тези години си прекарвах много добре и се чувствах като у дома си, особено в девети клас – бях вече ветеран и с удоволствие ходех да си изкарам трите часа – усещах ги като почивка и разпускане от обикновеното училище.

Учиш ли и други езици?

В училище изучавам руски, макар че учене е малко пресилено казано, старая се да докарам някакво ниво. Извън училище изучавам китайски език и бих искал да стигна същото ниво, на което съм сега по английски.

Това звучи много сериозно!

Просто ми харесва, езика, страната ,културата, историята. Особено езика – той е много интересен.

В каква сфера мислиш да се насочиш след гимназията. Имаш ли мечта? Тепърва ще избирам бъдеща сфера на развитие. Мисля да следвам в Шотландия – не на последно място, защото имам необходимите езикови умения , за да се оправя там. Като цяло съм силен в природните  и  хуманитарните науки, така че може би нещо от сорта на право или нещо, свързано с география. В момента проучвам възможностите.

Този интерес към езиците, а и успехите, които постигаш, свързани ли са със семейството ти, майка ти и баща ти да не са филолози?

Цялото ми семейство са медици, като това се простира 2-3 поколения назад.

Значи ще изневериш на традицията?

Всъщност и аз имах интерес към медицината, но постепенно си дадох сметка, какви огромни ресурси от усилия и време са нужни, да не говорим колко стресираща е професията на медика.

А родителите ти как коментираха постижението ти в олимпиадата, зарадваха ли се?

Зарадваха се, но и го очакваха – след толкова години обучение. Един вид си върнаха инвестицията (смее се).

Какво мислиш за бъдещето си? Ще се върнеш ли да живееш в България, ако наистина отидеш да следваш в чужбина?

Мисля да си остана в Обединеното кралство. Имам роднини, които живеят там, разказват ми за живота. А и човек бързо свиква с хубавите неща.

Е, надявам се, все пак, някой ден да си промениш мнението и да се върнеш в България. Желая ти успех във всичко!