Изкарването на парната машина от нафталина може веднъж завинаги да реши проблема за съхраняването на слънчевата енергия, смятат австралийски изследователи, които вече внедряват своята технология в САЩ.


Стойността на електроенергията на най-новите фотоволтаични централи вече падна до 5–7 цента за киловатчас, но остават проблемите със съхраняването на „слънчевия” ток през нощта и особено през зимата. На първо място това е стойността: батериите са скъпи;хидроакумулиращите електроцентрали са по-евтини, но са ефективни само при големи проекти.
Група австралийски инженери, основали вече компания в Калифорния с името Terrajoule, уверяват, че решението на основния енергиен проблем се крие в … парната машина. В използваната от тях система след залез слънце насъбраната слънчева енергия задвижва парна машина, която произвежда електроенергия с КПД, близък до ефективността на дизелов двигател.

Защо парна машина? Тя е проста, сравнително лека, не изисква значителни количества вода и има приемлив КПД.
За най-силна страна на своя проект от Terrajoule посочват цената. Стойността на един киловатчас мощност в такава система, според разработчиците, е само $100! За сравнение, съвременните акумулатори, използвани в електромобилите, струват примерно по $500 за киловатчас

В началото на ноември 2013 година компанията заяви, че е получила първата серия траншове – около 11,5 млн. долара – от няколко фонда, което ще позволи към 2015 г. първите подобни модулни съоръжения да излязат на пазара.
Източник: Terrajoule