Учени предупредиха, че един от най-големите ледници в Гренландия, който съдържа достатъчно лед, за да повиши нивото на Световния океан с 50 сантиметра, се топи с все по-голяма скорост.

920Геофизиците публикуваха резултатите от своите изследвания в списание Science, а кратко за тях съобщава Европейската космическа агенция.

Според изследователите, част от ледника Zachariae Isstrom, който е основна част от Гренландския леден щит, се е разцепила и се топи с бързи темпове поради повишената температура и топлите морски течения.

Все повече нови айсберги се откъсват от ледника, прибавяйки по пет милиарда тона вода в Атлантическия океан всяка година, съобщава ВВС.

Учените дошли до тези изводи, след като обобщили данните от многогодишни изследвания на Zachariae Isstrom, правени от спътниците Radarsat-1 и Radarsat-2 (Канада), TerraSAR-X и TanDEM-X (Германия), ALOS (Япония), Cosmo-Skymed (Италия) и Sentinel-1A.

Гренландският леден щит е вторият по размер леден щит в света след Антарктическия. Площта на ледника Zachariae Isstrom надвишава 90 хиляди квадратни километра.

В други региони на Гренландия също се забелязват мащабни загуби на ледено покритие. Хипотетично, ако ледът в цяла Гренландия се стопи, това би повишило морското ниво с шест метра.

В края на месеца в Париж ще се проведе специална научна конференция, на която трябва да се обсъдят както явленията, наблюдавани в Гренландия, така и климатичните промени и начините за борба с тях.